Bečić izabran za predsjednika Skupštine, za njega glasalo 45 poslanika, četiri više od većine - BIGportal.ba
Region Vijesti

Bečić izabran za predsjednika Skupštine, za njega glasalo 45 poslanika, četiri više od većine

Lider koalicije “Mir je naša nacija” i predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić izabran je za predsjednika Skupštine Crne Gore, sa 45 glasova ZA, a protiv je bio jedan poslanik, dok je praznih listića bilo 25.

“Zaklinjem se da ću dužnost vršitit po Ustavu i zakonu, čestito, odgovorno i savjesno, tako mi Bog pomogao”, rekao je Bečić nakon glasanja.

Svi poslanici nove parlamentarne većine podržali su lidera koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravka Krivokapića za mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore, saopšteno je iz Demokratskog fronta, Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA.

O tom prijedlogu treba da se isjasne poslanici crnogorske skupštine, nakon što potvrde imenovanje Alekse Bečića za predsjendika Skupštine.

Današnjom konstitutivnom sjednicom parlamenta Crne Gore predsjedava najstariji poslanik Miodrag Lekić. Dio poslanika DF-a nije prisustvovao intoniranju himne. Na sjednici nije prisutan predsjednik države Milo Đukanović.

Na sjednici su verifikovani su mandati 81 poslanika.

Svi poslanici nove parlamentarne većine podržali su lidera koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravka Krivokapića za mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore, saopšteno je iz Demokratskog fronta, Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA.

Oni su objavili fotografije dokumenta sa potpisima 27 poslanika koalicije “Mir je naša nacija”, 10 poslanika koalicije “Mir je naša nacija” i četiri poslanika koalicije “Crno na bijelo”, sa zahtjevom predsjedniku države Milu Đukanoviću da Krivokapića predloži za mandatara.

Demokratski front predložio je ranije da lider koalicije “Mir je naša nacija” Aleksa Bečić bude predsjednik Skupštine, a Krivokapić mandatar buduće Vlade.

“Nas ne interesuju fotelje, interesuje nas samo budućnost Crne Gore i svih njenih naroda”, saopštio je poslanik DF-a Milan Knežević na današnjoj konstitutivnoj sjednici Skupštine.

Predsjedavajući Miodrag Lekić tada je pozvao da se dostavi pisani predlog deset poslanika, kako bi se izjasnili o predlogu DF-a.

Lider koalicije “Crno na bijelo” Dritan Abazović rekao je da je predlog DF-a apsolutno prihvatljiv za tu koaliciju, te poručio da ostaje “čovjek od riječi”.

“Ako se zadovolje poslovničke forme, možemo da pristupimo izboru predsjednika skupštine iz redova Demokrata, Alekse Bečića, a da nakon toga formalizujemo i kandidaturu za novog mandatara”, kazao je Abazović.

Bečić je kazao da poslanici ZBCG i “Crno na bijelo” imaju apsolutnu podršku i spremnost koalicije “Mir je naša nacija” ukoliko smatraju da treba formalizovati izbor za predsjednika Skupštine na način kako su predložili, te da su spremni staviti potpise na predlog da Krivokapić bude mandatar.

Krivokapić: Prvi princip rada nove vlasti će biti da uredimo državu

Na pitanje hoće li vlada biti ekspertska, Krivokapić je odgovorio da realnost nalaže da se prave određeni ustupci.

Prvi princip djelovanja nove vlasti će biti da uredimo državu – nećemo se svetiti i nije bitan bilo čiji interes osim interesa građana, poručio je lider koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić u obraćanju novinarima u Skupštini.

On je kazao da se na izborima 30. avgusta u Crnoj Gori prvi put desila demokratska promjena vlasti, te da ne želi “da niko bude poražen.”

„Ako neko misli da je sloboda koja su dobili malo, ja ne znam šta je onda veliko. Crna Gora je država svih nas. Bitan je interes naroda, ali svi moramo da damo svoj doprinos“, naveo je Krivokapić.

On je poručio da uvijek treba tražiti najbolje rješenje.

„Treba graditi Crnu Goru koja će biti svijetli primjer svima u okruženju. Proces nije lak i jednostavan“, kazao je Krivokapić.

Na pitanje hoće li vlada biti ekspertska, Krivokapić je odgovorio da realnost nalaže da se prave određeni ustupci.

„Nova vlada treba da bude vlada povjerenja i da joj građani vjeruju. Nećemo dijeliti građane ni po naciji, ni po vjeri“, rekao je Krivokapić.

On je istakao da je pogrešna percepcija da mitropolit crnogorsko–primorski Amfilohije i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije kroje sudbinu Crne Gore, navodeći da su se oni tu našli kao pomiritelji.

Obaveza nove vlasti je da Crna Gora liči na Luksemburg, gdje je nulta tolerancija na korupciju, poručio je on.

(BN/Vijesti.me)

Danas objavljeno

Korona u Njemačkoj odnijela više od 10.000 života

V.R.

Prijeti li Hrvatskoj potpuno zatvaranje od ponedeljka?

V.R.

Kanibalizam među putnicima u kontejneru?

V.R.

Ostavite komentar