26. Marta 2020.

Beč zabranjuje vožnju velikih kamiona bez “asistenta za skretanje”

Big Portal

Kamionima preko 7,5 tona bez “asistenta za skretanje” više neće biti dozvoljeno skretanje u desno u Beču, što praktično predstavlja zabranu upotrebe ovih vozila.

Beč unapred uvodi slične mere koje će se od 2022. godine primenjivati na celoj teritoriji Evropske unije. Prelazni period je predviđen do kraja ove godine, a bečka policija neće počinjati sa inspekcijom niti dodeljivati kazne sve do 1. januara 2021. godine.

“Iz statistike znamo da se teške nesreće dešavaju prilikom skretanja u desno”, objašnjava Birgit Hebajn, članica gradskog veća za saobraćaj.

Nova obaveza se odnosi na sva vozila u gradu koja imaju preko 7,5 tona. Propisom nisu obuhvaćeni kamioni koji saobraćaju isključivo auto-putem.

Izuzeće se odnosi i na autobuse koji imaju bolju vidljivost zbog velikih prozora i providnih vrata, kao i posebna transportna vozila koja su već dodatno obezbeđena.

Foto: © Eurocomm-PR/Regina Hügli

Novom uredbom su određeni parametri koje “asistent za skretanje” treba da sadrži: nije dovoljno imati kameru i monitor, već je potreban optički ili zvučni signal poput svetla ili tona za upozorenje.

Transportne kompanije mogu da konkurišu za subvencije, ali interesovanje firmi za ovo pomagalo još uvek nije veliko.

Raspravu o uvođenju obaveznog asistenta u Beču podstakla je nesreća u kojoj je na pešačkom prelazu u januaru 2019. godine nastradao dečak. Stručnjaci navode da se procenat nesreća umanjuje za 40 odsto ukoliko kamioni imaju elektronskog asistenta za skretanje.

Pešacima i biciklistima se svakako u saobraćaju savetuje oprez.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare