Beč sertifikovao etičku upotrebu vještačke inteligencije - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Beč sertifikovao etičku upotrebu vještačke inteligencije

Bečko gradsko komunalno preduzeće Wiener Stadtwerke već djelimično koristi vještačku inteligenciju u upravi preduzeća i u kontaktu s klijentima jer češća upotreba vještačke inteligencije donosi pozitivne efekte u oblasti privrede, ali i podiže kvalitetu življenja.

Kroz trenutni pilot projekt “Wiener Stadtwerke” njena upotreba je etički sertifikovana što znači da su rizici poput favorizovanja ili diskriminacije pojedinih grupa stanovništva pri obradi upita klijenata spriječeni.

Interno razvijeno rješenje vještačke inteligencije automatski kategorizuje pismene upite klijenata preduzeća te je moguće efikasnije obraditi i više od 1.000 mailova i pisama dnevno.

Kada je riječ o digitalnom humanizmu Beč preuzima vodeću ulogu u Evropi. Institucije u Briselu trenutno pregovaraju oko prikladnog paketa za digitalne usluge, dok je projekt bečkog preduzeća već evaluirao Institut za električno i elektroničko inžinjerstvo (IEEE) sa sjedištem u Beču. Ispitani su transparentnost, algoritamska pristranost i privatnost.

“Uz pomoć vještačke inteligencije mnogi zadaci u upravi se mogu efikasnije i brže ispuniti. Međutim u direktnom kontaktu s ljudima, a posebno pri korištenju podataka, potreban je oprez”, objašnjava gradski ministar za privredu Peter Hanke.

Ukoliko naprimjer stariji podaci pokazuju da su muškarci češće zauzimali vodeće pozicije u odnosu na žene, to može navesti autonomni kompjuterski sistem do pogrešnog zaključka da su muškarci načelno bolji za takve pozicije, što vodi ka sistemskoj diskriminaciji, prenosi Eurocomm-PR Sarajevo.

Nezavisne.

Danas objavljeno

Veliko ažuriranje za OnePlus 9 i OnePlus 9 Pro donosi gomilu noviteta

Zeljka

Čistka u Twitteru – otpušteni šefovi za bezbjednost

Zeljka

Intel Arc Alchemist Xe-HPG grafička kartica sa 512 EUs nadmašuje NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti

Zeljka

Ostavite komentar