Beč postigao cilj od 1.000 javnih stanica za punjenje električnih vozila - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Beč postigao cilj od 1.000 javnih stanica za punjenje električnih vozila

Puštanjem u rad nove stanice za punjenje električnih automobila glavni grad Austrije je u junu ove godine dostigao cilj od ukupno 1.000 takvih javnih stanica. Već je najavljeno i postavljanje novih 200 stanica, ali njihove lokacije će se tek odrediti.

Još od 2017. godine Beč sprovodi veliki projekat postavljanja javnih električnih stanica kojima želi da osigura njihovu dostupnost na gotovo svakom uglu. Puštanjem nove stanice za punjenje u rad u junu ove godine postignut je cilj od ukupno hiljadu javnih stanica za punjenje električih vozila. Tako se u glavnom gradu Austrije sada gotovo na svakih 400 metara može pronaći takva stanica.

Pored izgradnje pešačkih i biciklističkih staza te širenja mreže javnog prevoza, prelasku na ekološki prihvatljivu mobilnost u Beču uveliko doprinosi podsticanje električne mobilnosti, kaže Ulli Sima, članica gradskog saveta za inovacije, urbanizam i mobilnost. Naglasila je i da Bečlije imaju veoma niske emisije ugljen dioksida po glavi stanovnika jer više od 70 posto svakodnevnih ruta prelaze javnim prevozom, biciklom ili pešice.

Sima je najavila i da će se u narednim godinama postaviti dodatnih 200 stanica za punjenje električnih vozila na lokacijama na kojima postoji potreba za njima. Izbor lokacija će sprovesti bečka gradska uprava u saradnji s gradskim okruzima, dok je za izgradnju mreže za punjenje zaduženo bečko gradsko preduzeće za snabdevanje energijom „Wien Energie“. Osim toga, planirana je izgradnja stanica za brzo punjenje, a snaga pojedine stanice bi trebalo da iznosi do 150 kW. Preduzeće takođe s partnerima istražuje inovativne načine punjenja.

U glavnom gradu Austrije se nalazi više od 1.850 stanica za punjenje. Uz 1.000 javnih stanica bečko gradsko energetsko preduzeće takođe upravlja s nekoliko stotina stanica na polujavnim površinama poput garaža. Lokacije stanica su dostupne putem aplikacije preduzeća „Wien Energie“ kao i na sajtu www.tanke-wienenergie.at.

Vozila na električni pogon su sve popularnija u Beču. Samo u ovoj godini tamo je registrovano više od 12.000 električnih automobila. Ujedno je primećena povećana potražnja za javnim gradskim stanicama za punjenje. Od januara do maja ove godine je zabeleženo dvostruko više punjenja nego u istom periodu prethodne godine. Od kraja 2017. građani su svoje električne ljubimce punili preko 320.000 puta na gradskim stanicama za punjenje. Tamo je napunjeno čak pet miliona kWh električne energije. Tolika količina energije je dovoljna da se pređe otprilike 33,5 miliona kilometara, što odgovara oko 760 krugova oko Zemlje.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: Wien Energie

Danas objavljeno

Mazda predstavila svoj prvi hibrid, na puteve stiže 2022.

Zeljka

2022 Fiat Fiorino

Zeljka

Koliko je Lamborghini Urus zapravo popularan?

Zeljka

Ostavite komentar