BBC: Ratni zločini u Libiji šerovani na društvenim mrežama - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

BBC: Ratni zločini u Libiji šerovani na društvenim mrežama

Istraga BBC servisa na arapskom dovela je do pronalaženja video snimaka i fotografija mogućih ratnih zločina u Libiji, javio je britanski javni servis.

Pomenuti materijal je pronađen na društvenim mrežama Fejsbuk i Jutjub, gde je dugo vremena bio šerovan, a na snimcima se može videti kako borci samoproglašene i međunarodno nepriznate “Libijske nacionalne armije (LNA) skrnave tela boraca i civila”, navodi BBC.

Podseća da je prema međunardnim zakonima skrnavljenje tela i postavljanje slika takvih prizora na internetu ratni zločin. Navodeći da su pojedini materijali na društvenim mrežama bili više od dve godine i da su imali preko 10.000 pregleda, britanski medij u opisu svog video priloga, objavljenog uz sam tekst, navodi da se jedan od pripadnika “elitnih jedinica” LNA hvalio ubijanjem i potom masakriranjem tela komandanta džihadista objavljivanjem snimaka na svom Fejsbuk profilu. BBC pomenutog Šerifa al Marganija dovodi u vezu sa LNA na osnovu njegove uniforme i jednog video snimka u kojem se rukuje s liderom samoproklanovane administracije Kalifom Haftarom. Britanski javni servis još navodi da je došao u posed materijala u kojem je prikazano “skrnavljenja tela civila tokom ofanzive LNA 2017. godine u Ganfudi”. U svom video prilogu BBC navodi da su snage pod komandom Haftara trenutno u ofanzivi na Tripoli, ali i da “žele da preuzmu kontrolu nad celom Libijom”.

B92

Danas objavljeno

Osumnjičeni za otmicu Stevanovića sprovedeni u Tužilaštvo

M.

Uragan hara Italijom; bujice ruše sve pred sobom, beživotno tijelo nađeno u grmlju

M.

Birajte alternativne pravce: Velike gužve na zapadnom tranzitu u Banjaluci

M.

Ostavite komentar