BBC: Ratni zločini u Libiji dijeljeni na društvenim mrežama - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

BBC: Ratni zločini u Libiji dijeljeni na društvenim mrežama

Istraga BBC-jevog servisa na arapskom dovela je do pronalaženja video-snimaka i fotografija mogućih ratnih zločina u Libiji, javio je britanski javni servis.

Pomenuti materijal je pronađen na društvenim mrežama Fejsbuk i Jutjub, gde je dugo bio deljen među korisnicima, a na snimcima se može videti kako borci samoproglašene i međunarodno nepriznate “Libijske nacionalne armije (LNA) skrnave tela boraca i civila”, navodi BBC.

Podseća da je prema međunardnim zakonima skrnavljenje tela i postavljanje slika takvih prizora na internetu ratni zločin. Navodeći da su pojedini materijali na društvenim mrežama bili više od dve godine i da su imali preko 10.000 pregleda, britanski medij u opisu svog video-priloga, objavljenog uz sam tekst, navodi da se jedan od pripadnika “elitnih jedinica” LNA hvalio ubijanjem i potom masakriranjem tela komandanta džihadista objavljivanjem snimaka na svom profilu na Fejsbuku. BBC pomenutog Šerifa al Marganija dovodi u vezu sa LNA na osnovu njegove uniforme i jednog video-snimka u kojem se rukuje s liderom samoproklamovane administracije Kalifom Haftarom. Britanski javni servis još navodi da je došao u posed materijala u kojem je prikazano “skrnavljenje tela civila tokom ofanzive LNA 2017. godine u Ganfudi”. U svom video-prilogu BBC navodi da su snage pod komandom Haftara trenutno u ofanzivi na Tripoli, ali i da “žele da preuzmu kontrolu nad celom Libijom”.

Izvor: Tanjug

Danas objavljeno

Srpskoj listi 100 odsto glasova u Severnoj Mitrovici, Radojević ubjedljiv

M.

Uhvaćena nova mula na “Tuđmanu”

M.

Američki i kanadski vojni brodovi kod Tajvana; Kina bijesna

M.

Ostavite komentar