Batagon nudi nagodbu Pavgordu? - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Batagon nudi nagodbu Pavgordu?

Švajcarska firma “Batagon”, koja je od Vlade pod sumnjim okolnostima kupila potraživanja Fabrike glinice Birač u stečaju, predložila je sporazum o poravnanju duga Pavgordu u iznosu od 122,6 miliona KM.

U sporazumu o poravnanju, koji je u posjedu BN TV, Batagon nudi Pavgordu da se dogovoreno plaćanje iznosa od 122,6 miliona KM vrši od strane Alumine u 24 jednake mjesečne rate i da po isplati posljednje se stiče osnov za realizaciju poravnanja svih potraživanja prema Fabrici glinice Birač i njenim zavisnim preduzećima.

Na osnovu tog poravnanja, Pavgord nakon što dobije, posljednju, 24. ratu duga od 122,6 miliona KM treba da prestane s potraživanjima prema Alumini i da sva eventualna potraživanja Birač Europa prenese na Aluminu. kao novog vlasnika predmetnih potraživanja.

Takođe, Pavgord, bi trebao da povuče i sve prijedloge za izvršenje na osnovu pokrenutih tužbi ili uloženih pravnih lijekova protiv Fabrike glinice Birač i njenih zavisnih preduzeća.
To, prema sporazumu, važi i za litvansku Ukio banku, čiji je nasljednik Pavgord.

Podsjetimo da je švajcarska firma Batagon nedavno obustavila isplatu prema Vladi RS u iznosu od 43 miliona KM na osnovu vladinih potraživanja od Fabrike glinice Birač zbog sudskog rješenja Osnovnog suda u Zvorniku kojim je ta fabrika istog dana bila obavezana da “Pavgordu” plati 122,6 miliona KM.

Saga oko Fabrike glinice Birač u Zvorniku traje više od decenije, kada su vlasnici bili Litvanci koji su zajedno s novcem “isparili ” iz te firme.

Istraga je vođena, ali do sada niko nije odgovarao.

Tvrdilo se i da se međunarodne finansijske istražne organizacije bave slučajem Fabrike glinice Birač, ali sudskog epiloga do sada nije bilo.

BN TV

Danas objavljeno

Vučić sa Lajčakom: Neophodna primjena ZSO i poštovanje volje srpskog naroda

M.

EU: Glavna poruka samita u Tirani podrška članstvu Zapadnog Balkana

Vanja A

Više od 100 raketa ide ka Ukrajini

Vanja A

Ostavite komentar