Batagon: Nećemo iznositi novac - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Batagon: Nećemo iznositi novac

Kompanija Batagon International AG oglasila se saopštenjem u kome tvrde da su dovedeni u poziciju da u proteklih nekoliko meseci, neplanirano, ulažu ogromne napore i značajna sredstva kako bi cijeli projekat u vezi sa Biračem opstao te da ne treba propustiti činjenicu da kao kompanija nisu, niti imaju namjeru da…

Kompanija Batagon International AG oglasila se saopštenjem u kome tvrde da su dovedeni u poziciju da u proteklih nekoliko meseci, neplanirano, ulažu ogromne napore i značajna sredstva kako bi cijeli projekat u vezi sa Biračem opstao te da ne treba propustiti činjenicu da kao kompanija nisu, niti imaju namjeru da kapital iznose iz Republike Srpske i sve što su do sada uradili bilo je unošenje novčanog kapitala u državu.

“Odgovornost prema poslovnim partnerima, postojećim projektima i zaposlenima nas obavezuje da ovim putem reagujemo na nekorektan tretman koji naša kompanija i projekti imaju u medijskom prostoru i dnevnoj politici Republike Srpske”, saopštavaju iz kompanije Batagon.

U saopštenju podsjećaju da su početkom ove godine s Vladom Republike Srpske potpisali obavezujući Memorandum/Sporazum u kojem su definisani elementi međusobne saradnje, odnosno ulaganja Batagona u nekoliko privrednih sektora.

“Кao jedan od elemenata ulaganja je bila kupovina hotela Bistrica na Jahorini. Pored isplate iznosa od oko šest miliona КM, preuzeli smo i 100 zaposlenih i na taj način rasteretili poslovanje Olimpijskog centra Jahorina u Republici Srpskoj”, kaže se u saopštenju.

Podsjećaju da su kupili i paket akcija Pavlović Internacional banke, za višemilionski iznos i angažovali više stručnjaka koji rade na oporavku banke, navodeći da je u toku postupak dokapitalizacije jer žele da banka bude jedna od vodećih u Republici Srpskoj.

Кada je riječ o preuzimanju potraživanja Birača, iz Batagona potvrđuju da su se obavezali da isplate skoro 43 miliona КM i da su još u aprilu bili spremni da izvrše plaćanje.

“Međutim, usljed neracionalnih odluka pojedinih sudija, koje ugrožavaju našu investiciju, a takođe i poziciju Republike Srpske u potpisanom Memorandumu, dovedeni smo u situaciju da naši švajcarski finansijeri i partneri postavljaju pitanje smislenosti ili izuzetne rizičnosti bilo kakvog ulaganja u projekat gde postoji potpuna pravna proizvoljnost i nesigurnosti. Ako se tome doda, da Batagon, pored ovih 43 miliona КM, treba dodatno u poslovanje Alumine i preuzimanje povezanih pravnih lica da uloži preko 60 miliona КM, onda su jasne razmjere ovih ulaganja, a time i velika rizičnost, prevashodno iz navedenih razloga”, kaže se u saopštenju.

Dalje naglašavaju da su dovedeni u poziciju da u proteklih nekoliko meseci, neplanirano, ulažu ogromne napore i značajna sredstva kako bi cijeli projekat u vezi sa Biračem opstao.

“S druge strane, ne treba previdjeti činjenicu da mi kao kompanija nismo, niti imamo namjeru da kapital iznosimo iz Republike Srpske i sve što smo do sada uradili bilo je unošenje novčanog kapitala u državu. Pored svega toga, izloženi smo žestokim paušalnim kritikama pojedinih političara bez iskustva u radu u privredi, kao i pojedinih medija bez razumijevanja tereta poslovanja, a sve sa namjerom da nas udalje od projekata u Republici Srpskoj”, kaže se u saopštenju.

Na kraju navode da njihova kompanija posluje u nekoliko zemalja, zapošljava, isplaćuje zarade, doprinose, poreze i svakodnevno ulaže u svoj razvoj i u društveno korisne projekte i da kao investitor i poslodavac očekuju nepristrasan i fer medijski i dnevnopolitički politički pristup i tretman.

Nedavno je Vlada Republike Srpske odbila ponudu Batagona da potraživanja Fabrike glinice u stečaju otkupljuje parcijalno.

Inače, ranije je bila skoro završena uplata Batagona u iznosu od 43 miliona KM, ali je povučena zbog sudske odluke koje je donesena istog dana da Fabrika glinice u stečaju isplati Pavgordu iznos veći od 122 miliona KM.

Dolazak švajcarske firme Batagon na tržište Republike Srpske izazvao je veliko interesovanje ovdašnje javnosti o čemu smo i mi pisali, a sve to pratile su i različite informacije u vezi tih poslovanja u čemu su učestvovali i pojedini političari.

(BN)

Danas objavljeno

Snijeg paralisao istanbulski aerodrom, širom zemlje zaglavljeno preko 4.500 ljudi

M.

Američka vojska u stanju uzbune: “Jasan signal”

M.

Crna Gora, ponovo protesti u više gradova

M.

Ostavite komentar