"Baš taj koji je pretio hapšenjm Srba prošle nedjelje bio je u Hagu" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Baš taj koji je pretio hapšenjm Srba prošle nedjelje bio je u Hagu”

Brat kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, Daut, i kosovski predsednik Hašim Tači trebalo bi narednih dana da odu na saslušanje u Specijalni sud u Hag.

To piše beogradski “Blic”, pozivajući se na diplomatske krugove.

Njih dvojica bi trebalo da daju izjave pred Specijalnim sudom za zločine koje su počinili pripadnici tzv. OVK nad Srbima i drugim nealbancima na Kosovu, a izvor lista kaže da se u najstrožoj drži u kojem svojstvu će to biti.

Prve optužnice bi, prema saznanjima “Blica”, trebalo da budu podignute ove godine. “Pitanje je da li će ova dvojica ići u svojstvu svedoka ili optuženih. Ipak, indikativno je to da je većina onih koji su bili u statusu svedoka bili saslušavani u Prištini”, prenosi list reči sagovornika za kog navodi da je upućen u dešavanja.

Isti izvor navodi i da je to u stvari jedna od pozadina uzavrele atmosfere i divljanja političara na Kosovu i okidač za provokacije poput usvajanja rezolucije o navodnom genocidu Srba, pretnji da će “kukavice biti uhapšene” i kontramerama.

“Baš taj koji je pretio hapšenjm Srba, Kadri Veselji, prošle nedelje bio je u Hagu i davao izjave, a kasnije se svim silama trudio da to sakrije”, naveo je izvor lista.

Izvor navodi da, što se Ramuša Haradinaja tiče, kako sada stvari stoje, on neće biti predmet optužnice i to zbog nedostatka svedoka jer su u međuvremenu “svi koji su mogli bilo šta da kažu o njegovim zločinima nestali sa lica zemlje”.

“Jasno je, ipak, da će ga odlazak njegovog brata, inače poslanika Alijanse za budućnost Kosova, znatno politički oslabiti”, navodi sagovornik lista.

U tom kontekstu, “Blic” prenosi i izjavu prištinskog advokata, Tahira Recaja, akreditovanog od Specijalnog tužilaštva, da zastupa još dve osobe koje je tužilaštvo pozvalo na saslušanje koje, medjutim, nije želeo da imenuje.

“I ovog meseca imam još dva klijenta koji će se pojaviti u Specijalnom tužilaštvu, ali njihova imena neću objaviti. Imao sam i druge koji su bili saslušani, a javnost o tome nije bila obaveštena jer oni to nisu želeli”, rekao je Recaj.

Izvor: Blic, Tanjug

Danas objavljeno

Kremlj: Razgovor Putina i Bajdena bio iskren i poslovan

M.

Detalji razgovora: Bajden zaprijetio, Putin odgovorio

M.

Građani da glasaju protiv korumpiranih političara!

M.

Ostavite komentar