30. Januara 2020.

Barbike bez kose i sa vitiligom: Šta mislite o novoj kolekciji?

Big Portal
https://twitter.com/Barbie/status/1222594584909205504

Vitiligo je hronično oboljenje kože koja dobija bele glatke mrlje na različitim delovima tela. Predstavnici kompanije su saopštili da je prošlogodišnja fotografija Barbike s vitiligom najpopularnija na Instagramu.

“Ako neka devojčica iskusi gubitak kose iz bilo kojeg razloga, sada će pronaći lutku koja je podražava”, izjavili su predstavnici Matela povodom Barbike koja nema kosu.

Prošle godine u kolekciji Fešnistas pojavila se Barbika s veštačkom nogom, kao i ona u invalidskim kolicima.

U dizajnu Barbike sa veštačkom nogom učestvovao je dvanaestogodišnji Džordan Rivs, aktivista u borbi za prava osoba s invaliditetom, koji je i sam rođen bez leve podlaktice.

https://twitter.com/Barbie/status/1222247978343129088

I ostali članovi kolekcije, koja je osvanula 2015, odlikuju se nesvakidašnjim izgledom. Tako neke od lutaka imaju dugačke dredove i realistične oblike tela, poput manjeg obima grudi, manje definisanog struka i punijih ruku.

Kompanija Matel je, i pre ove kolekcije, krenula misiju da prikaže Barbiku u različitom svetlu pa su tako poslednjih godina dostupne lutke s drugačijim nijansama kože, bojom očiju, frizurom i načinom odevanja.

Prva Barbika koja nosi hidžab je u prodaji od 2017, dok je Barbika u invalidskim kolicima bila najprodavanija u Velikoj Britaniji 2019, prenosi CNN.

Matel je ranije kritikovan da proizvodi jednolične lutke, koje su vitke i bele kože.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare