Bar u obliku globusa sa Hitlerove jahte ponuđen na prodaju - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Bar u obliku globusa sa Hitlerove jahte ponuđen na prodaju

Neobičan bar u obliku globusa sa koga se nekada služilo piće na reprezentativnom brodu nacističkog diktatora Adolfa Hitlera, poslije 70 godina provedenih na farmi u Merilendu, stavljen je na aukcijsku prodaju i očekuje se da bude otkupljen za četvrt miliona dolara.

Neobičan komad istorije potiče sa broda vojne flote nacističke Nemačke „Aviso Gril“ koji je u međuratnom periodu korišćen kao državna jahta. Bar u obliku globusa izrađen je od zavarenih čeličnih šipki koje predstavljaju uporednike i meridijane, a ostavlja utisak kao da barmen lebdi u vazduhu. Uz bar ide i pet mesinganih barskih stolica na kojima se još uvek nalaze originalne presvlake.

Kako se navodi u katalogu prodavca, “Alexander Historical Auctions”, koji je najavio prodaju za kraj oktobra, bar je spasen kada je brod početkom pedesetih rastavljen u Sjedinjenim Državama kao staro gvožđe. Otac prodavca bara je bio prijatelj sa vlasnikom otpada na kome je brod demontiran i omogućio mu je da kupi ovaj neobičan komad.

Bar je prenet u seosko područje nedaleko od Elktona u državi Merilend i smešten u podrum porodične kuće gde se nalazio skoro 70 godina. Ponuđač očekuje da će zaraditi između 150.000 do 250.000 dolaral.

Inače, brod „Gril“ je bio lakooklopni ratni brod dug 135 metara koji je nacistička Nemačka izgradila sredinom tridesetih godina, a u početku ga je nemačka mornarica koristila za smeštaj najviših vojnih velikodostojnika i drugih državnih zvaničnika, uključujući i samog Hitlera. Na primer, ovim brodom je visoka nemačka vojna delegacija otplovila na krunisanje britanskog kralja Džordža šestog i kraljice Elizabete 1937. godine.

Tokom Drugog svetskog rata brod je služio kao minsko-patrolni brod, a posle rata Britanci su ga preuzeli kao deo ratne odštete, zatim razoružali i prodali u privatne ruke. Godine 1948. jevrejski diverzanti su ga potopili jer su verovali da će novi vlasnik, inače Libanac, brod ustupiti nacionalnoj mornarici. Na kraju, „Gril“ je prevezen u Sjedinjene Države i prodat kao otpad 1951. godine.
Izvor. RTS

Danas objavljeno

Tužna realnost: Madonna na posljednjim fotografijama izgleda neprepoznatljivo, ruke skriva iz jednog razloga

Vanja A

Razvodi se Robin Rajt

Vanja A

Picerija razbjesnila goste jer dodatno naplaćuje sječenje pice

V.R.

Ostavite komentar