"Bar 10 puta više potencijanih prenosilaca koronavirusa od potvrđenog broja oboljelih" - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

“Bar 10 puta više potencijanih prenosilaca koronavirusa od potvrđenog broja oboljelih”

Direktorka Instituta Batut Darija Kisić Tepevčević izjavila je da u Srbiji ima 89 potvrđenih slučajeva koronavirusa, ali da je stvarni broj onih koji potencijalno mogu da ga prenesu bar 10 puta veći, kao i da je teško davati bilo kakve prognoze koliko će epidemija u Srbiji da traje.

“Što se tiče potencijalnih scenarija za dalje širenje epidemije, imamo 89 potvrđenih slučajeva i 89 ”rezevoara infekcije” koji su izolovani u bolnici ili u kućnim uslovima, ali stvarni broj ”rezevroara infekcije” je makar 10 puta veći”, rekla je ona.

Zato se, kako kaže, insistira na kućnoj izolaciji, samoizolaciji i ograničavanju kretanja.

“Suština je da sprečavmao dalje širenje infekcije. Što se tiče vremenskog okvira, trudimo se da spljoštimo krivu i da umesto šest do osam nedelja (trajanja epidemije) imamo duži vremenski period”, kazala je ona.

Govoreći o dužini trajanja vanrednog stanja, kaže da su u nekim drugim zemljama kada je proglašavano određivali i koliko će trajati.

“Mi to nismo, jer naša vlada sluša struku i u odnosu na svakodnevne informacije i tok epdemije prilagođavaće se situacija”, navela je ona na konferenciji za novinare.

Danas objavljeno

Znakovi da vam nedostaje vitamin D

Vanja A

Čorba od gljiva s karfiolom

Vanja A

Štrudla sa makom, brusnicama i bademima

V.R.

Ostavite komentar