Banožić: Letjelica je imala avio-bombu koja je eksplodirala - BIGportal.ba
Region Vijesti

Banožić: Letjelica je imala avio-bombu koja je eksplodirala

Hrvatski ministar odbrane Mario Banožić izjavio je da su u ostacima letjelice koja se u četvrtak srušila na području Zagreba pronađeni ostaci avio-bombe, te da su zaključili da je sovjetske proizvodnje. Poslije opsežne operacije letelica je danas izvučena iz kratera.

Mario Banožić stigao je na mjesto gde je izvučena letjelica za koju se sumnja, prema riječima načelnika Vojne policije Oružanih snaga Republike Hrvatske Vlada Kovačevića, da je nosila eksplozivnu napravu.

– Pronađeni su tragovi eksploziva i tragovi da ovo nije bila izvidnička letjelica. Našli smo dijelove avio-bombe. Zaključili smo da je takođe sovjetske proizvodnje. Nakon analize ćemo moći reći koja je svrha. Bomba se koristila na avionima – izjavio je Banožić.

Rekao je da je istraga ušla u završnu fazu.

Banožić je kazao da postoji mogućnost da je letjelica eksplodirala u nekom trenutku kada se spuštala ili udarila u zemlju, te da očekuju da će iz crne kutije moći da izvuku podatke iz leta, kao i na osnovu odraza radara, prenosi index.hr.

“Pojedini sklopovi ne odgovaraju povijesnom razdoblju, vjerujem da ćemo i po oštećenjima uspjeti utvrditi čija je letjelica. Crna kutija je oštećena, ali vjerujemo da ćemo nešto iz nje uspjeti izvući – izjavio je hrvatski ministar odbrane.

Dodao je da će se sa saveznicima detaljno analizirati što se sve događalo.

– Јasno je da nismo zadovoljni reakcijom zemalja koje su puno prije vidjele objekat i mogle ga uočiti, ali nisu reagovale – istakao je Banožić.

Danas objavljeno

Saobraćajna nezgoda u Banjaluci, teško povrijeđen pješak

M.

Kremlj: Razmjena Buta i Grajnerove ne znači da su rusko-američki odnosi izašli iz krize

M.

Šta će ulazak Hrvatske u Šengen značiti za BiH

M.

Ostavite komentar