Banke u Srpskoj prijavile 48 "pranja novca" - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Banke u Srpskoj prijavile 48 “pranja novca”

Finansijsko-obavještajnom odjeljenju Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) banke u Republici Srpskoj (RS) prijavile su u prošloj godini ukupno 48 transakcija sumnjivih na pranje novca, u ukupnom iznosu od 127 miliona KM, podaci su Agencije za bankarstvo RS. Nije bilo transakcija sumnjivih na finansiranje terorističkih aktivnosti.

U izvještaju Agencije za bankarstvo precizira se da je prijavljena jedna sumnjiva bezgotovinska transakcija u iznosu od 103,5 miliona KM, a ta sredstva su, prema nalogu Finansijsko-obavještajnog odjeljenja SIPA-e, bila blokirana pet dana.

Banke su prijavile i 31 sumnjivog klijenta zbog pranja novca, a jedan od njih prijavljen je zbog sumnje na finansiranje terorističkih aktivnosti.

Banke u RS prijavile su u 2018. godini ukupno 179.658 gotovinskih transakcija u vrijednosti od tri milijarde i 998 miliona KM, što predstavlja 0,46 posto ukupno obavljenih transakcija u bankarskom sektoru tog bh. entiteta, odnosno 6,64 posto ukupne vrijednosti obavljenih transakcija u bankarskom sektoru RS.

Iz Agencije su najavili daljnje praćenje platnog prometa i aktivnosti radi sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma te smatraju da je neophodno unaprjeđivati saradnju s drugim nadležnim institucijama.

O izvještaju ove agencije Narodna skupštine RS izjasniće se na narednoj sjednici.

(Avaz)

Danas objavljeno

Kim opet “zvecka” – raketama: Ispaljena prema Japanu

M.

Danas Tomindan

M.

Tuča u kafiću na Starčevici, ima povrijeđenih

M.

Ostavite komentar