14. Marta 2020.

Bankaru dvije godine robije, mora da vrati 165.363 KM

Big Portal

Ovom presudom, kako je potvrđeno “Nezavisnim”, optuženi je obavezan da banci nadoknadi štetu od 165.363 KM.

Kako se u presudi navodi, krivim je proglašen što je, od 1. januara 2010. do 7. jula 2011. godine, radeći u banci, Podružnica Središnja Bosna, Poslovnica Fojnica u Fojnici, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, sukcesivno uzimao novac iz blagajne. Taj novac mu je, kako se dodaje, kao blagajniku bio povjeren u radu.

“Manjak novca u blagajni prikrivao je na način da je, koristeći dostupnost računima građana – klijenata banke (KM i devizni računi), sačinjavao fiktivne isplate i uplate za te račune i neovlaštenim razročenjem depozita oročenih sredstava klijenata banke”, ističe se u presudi Kantonalnog suda u Novom Travniku.

Kako se dodaje, na taj način sebi je pribavio protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 165.363,10 KM i to 65.937 evra i 26.157 USD.

“Dakle, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi prisvojio je novac koji mu je povjeren u službi, čime je počinio pronevjeru u službi”, ističe se u ovoj presudi.

Optuženik se obvezuje i na naknadu troškova postupka u iznosu od 6.895 KM, kao i na naknadu troškova po osnovu paušala ovom sudu u iznosu od 150 KM, a sve u roku 15 dana po pravosnažnosti presude.

Inače, Isić do sada nije osuđivan. Optužnicu protiv njega podiglo je Kantonalno tužilaštvo Travnik 2015. godine.

nezavisne

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare