5. Oktobra 2019.

Banjaluka:Počinje 18. festival pozorišta za djecu

Big Portal

Direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske Ljiljana Labović Marinković rekla je da će tokom 18. Festivala “Banjaluka 2019” nastupiti pozorišta iz Rusije, Srbije, Italije, Poljske, Slovenije, Slovačke, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Bugarske i BiH.

Marinkovićeva je navela da će Festival otvoriti predstava “Izvini, mama” Dečijeg pozorišta iz Subotice, prošlogodišnjeg pobjednika.

Ona je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekla da je na Festivalu, čiji je selektor Predrag Bjelošević, trebalo da bude odigrana i predstava iz Brazila, ali da gostovanje neće moći biti realizovano zbog problema u vezi sa požarima u toj zemlji.

Marinkovićeva je rekla da će u stručnom žiriju ovogodišnjeg festivala biti režiser iz Beograda Jovica Pavić, dramaturg i režiser iz Zagreba Selma Parisi Sokolović, koja živi i radi u Londonu, te glumica-lutkar Dječijeg pozorišta Republike Srpske Božana Bijelić.

Ona je naglasila da je pokrovitelj 18. Međunarodnog festivala za djecu “Banjaluka 2019” predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, te Vlada Srpske, odnosno Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo porodice, omladine i sporta.

Marinkovićeva je najavila da će u okviru ovog festivala poznati glumac Zijah Sokolović održati radionicu sa glumcima i djecom.

Glumica Božana Bijelić izrazila je zadovoljstvo što će biti u žiriju, dodajući da je pred njima veliki zadatak.

Na festivalskom programu su i predstave “Kaštanka”, Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar, “Tursko ostrvo” Pozorišta “Tjatr”, iz Nitra, “Lijepo zeleno ostrvo” u izvođenju Pozorišta LALKA, iz Varšave, “Djevojčica sa šibicama” Mini teatara iz Ljubljane, “Zamrznute pjesme” Gradskog kazališta lutaka Rijeka, “Palčica” Pozorišta “Pas lutalica” iz Sankt Peterburga, “Cipolinove avanture”, Državnog lutkarskog pozorišta iz Varne, te “Priča o čovjeku i njegovoj sjenci” Teatra “Aktivni sastojak“, iz San Cesario di Leccea.

Osim toga publika će imati priliku da pogleda i predstave “Ježić Žožo” Pozorišta mladih iz Novog Sada, “U dalekom kraljevstvu, u dalekoj zemlji” Umjetničkog studija “Lutka” iz Moskve,

“Petar Pan” Teatra za djecu i mlade iz Skoplja, “Bajka o izgubljenom vremenu” Pozorišta lutaka u Mostaru, “Ribar i zlatna ribica” Teatar “Aladin” iz Sofije kao i “Čudotvorno kresivo” beogradskog Malog pozorišta “Duško Radović.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare