Banjaluka: Znate li gdje vodite dijete na pregled ako je prehlađeno? - BIGportal.ba
Banja Luka Vijesti

Banjaluka: Znate li gdje vodite dijete na pregled ako je prehlađeno?

Roditelji čija su djeca prehlađena ili imaju druge simptome akutnih respiratornih infekcija ili sunjaju čak na virus korona svoje mališane mogu odvesti na pregled u prostoru Specijalističkih ambulanti iz pedijatrije na bočnom ulazu obilježenom sa “Ari ambulanta za učenike”.

Ova ambulanta je ustanovljena kako bi se brže sproveli pregledi, dijagnostika i liječenje djece, ali roditelji za nju slabo znaju zbog čega se često nalaze u rebusu.

Kako su rekli u Domu zdravlja Banjaluka, naručivanje na pregled u ARI/COVID ambulanti za učenike/djecu je obavezno, a propisan je i poseban rada.

– Zdravstvene usluge pacijentima školskog uzrasta pružaju se u periodu od 7-20 časova sumnjivim i/ili potvrđenim na COVID 19 infekciju, uz pauze u terminima od 11-11.30 časova prije podne i 15.30-16 časova poslije podne zbog dezinfekcije. Nakon 20 časova pacijente preuzima Služba hitne medicinske pomoći – rekli su u Domu zdravlja.

Svi pacijenti koji dolaze u ovu ambulantu moraju se naručiti na brojeve telefona 051/247-347 ili 066 112 180 kako bi se obezbijedio viši stepen sigurnosti za pacijente, izbjegle gužve i duže zadržavanje.

Takođe, propisani su i klinički kriterijumi za javljanje pacijenta u ARI ambulantu: povišena tjelesna temperatura, kašalj, otežano disanje, kratkoća daha, opšta slabost, glavobolja, nagli gubitak mirisa ili ukusa ili promjena ukusa, rjeđe probavni simptomi poput mučnine, povraćanja i proliva.

– Pacijent koji dolazi na pregled u ARI ambulantu i jedan roditelj u pratnji, potpisuje trijažni upitnik i medicinska sestra im mjeri temperaturu beskontaktnim toplomjerom. Doktor uzima anamnezu, obavlja klinički pregled i drugo. Ukoliko doktor postavi sumnju na COVID–19 infekciju preporuka je po procjeni uraditi laboratorijsku dijagnostiku, RTG pluća i srca i testiranje na virus – rekli su u Domu zdravlja.

Učenici koji imaju već potvrđenu infekciju virusom korona ili koji se nalaze u kućnom karantinu u slučaju pojave respiratornih simptoma ili povišene tjelesne temperature, mogu dobiti potrebne zdravstvene usluge u zakazano vrijeme.

Zdravstvene usluge obuhvataju klinički pregled doktora, mjerenje tjelesne temperature, pulsnu oksimetriju, laboratorijsku i radiološku dijagnostiku. Ukoliko doktor procijeni da je potrebna konsultacija infektologa pacijenta će uputiti u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske.

Asimptomatski slučajevi, potvrđeni na COVID–19 infekciju kao i blagi slučajevi (sa simptomima kao prehlada) ostaju u kućnoj izolaciji. Nadzor nad zdravstvenim stanjem ovih pacijenata, u skladu sa preporukama IJZ RS, obavlja porodični doktor kao i liječenje i savjetovanje, a za djecu predškolskog uzrasta pedijatar.

SrpskaCafe.com

Danas objavljeno

Dodik: BiH decenijama nema stvarni institucionalni suverenitet

M.

“Više od deset država spremno da povuče priznanje Kosova”

M.

Merkel razriješena dužnosti, Vlada u tehničkom mandatu

M.

Ostavite komentar