Banjaluka: Tanji prihod od gradskih taksa - BIGportal.ba
Banja Luka

Banjaluka: Tanji prihod od gradskih taksa

Gradska uprava je u prvih 11 mjeseci prošle godine na osnovu svih naknada, taksa i pružanja javnih usluga naplatila više od 25 miliona KM, a 2019. ostvaren je prihod veći od 36 miliona KM.

U Odjeljenju za finansije rekli su za “Nezavisne” da je osnovni razlog smanjenja prihoda pandemija virusa korona.

Ovi prihodi ostvareni su od administrativnih taksa, komunalnih taksa i naknada, naknada po raznim osnovama, među kojima su najznačajnije naknada za uređenje građevinskog zemljišta i komunalna naknada za korištenje dobara od opšteg interesa.

“Od administrativnih taksa za prvih 11 mjeseci prošle godine naplaćeno je 1,19 miliona KM. Komunalne takse i naknade su donijele oko osam miliona KM”, rekli su u Odjeljenju za finansije.

Zakonom o administrativnim taksama propisano je da se taksene marke izdaju u apoenima od jedne, dvije, pet, 10 i 50 KM, a pored toga taksa se može uplatiti i na račun grada.

“Taksa se naplaćuje, između ostalog, za zahtjeve, molbe, prijedloge, druge podneske, izdavanje rješenja, potvrde, izvode, ovjeravanje rukopisa i prepisa”, kazali su u Odjeljenju za finansije.

Prema njihovim riječima, od komunalnih taksa na firmu prihodovano je 3,75 miliona KM.

“Od komunalnih taksa za korištenje prostora na javnim površinama zarađeno je 0,29 miliona KM, a od komunalnih taksa za priređivanje muzičkog programa u ugostiteljskim objektima 4.980 KM”, naglasili su u ovom odjeljenju.

Dodali su da je od komunalne takse za korištenje reklamnih panoa prihodovano milion KM, a od komunalne takse za korištenje prostora za parkiranje 2,76 miliona KM.

“Komunalna taksa na ostale predmete taksiranja donijela je 0,12 miliona KM. Od naknade za uređenje građevinskog zemljišta prihodovano je 3,05 miliona KM, dok je prihod od zemljišne rente 6,25 miliona KM”, kazali su u Odjeljenju za finansije.

Ističu da se od plaćanja komunalne takse, u prvoj godini od svoje registacije, oslobađaju preduzetnici koji prvi put pokreću privrednu ili uslužnu djelatnost, kao i svi preduzetnici koji u svojstvu samostalnog zanimanja prvi put pokreću ostale djelatnosti.

“Fizička lica koja prvi put podnose zahtjev za izdavanje rješenja o registraciji preduzetničke djelatnosti oslobođena su od plaćanja gradske administrativne takse”, rekli su u ovom odjeljenju.

Gradska uprava je 2019. godine na osnovu svih naknada, taksa i pružanja javnih usluga ostvarila prihod veći od 36 miliona KM.

NEZAVISNE NOVINE

Danas objavljeno

KVAROVI NA MREŽI: Bez grijanja potrošači u dijelovima šest ulica

M.

Sljedeće sedmice tri dana “Otvorenih vrata”, ostalo za revakcinaciju

M.

U Banjaluci rođeno 8 beba

M.

Ostavite komentar