Banjaluka pred uvođenjem elektronske građevinske dozvole - BIGportal.ba
Banja Luka

Banjaluka pred uvođenjem elektronske građevinske dozvole

Banjaluka je jedan od prvih gradova u BiH koji će, od naredne godine, početi sa izdavanjem elektronskih građevinskih dozvola, potvrđeno je u Odjeljenju za prostorno uređenje.

– Banjaluka će od 1. januara 2020. godine, kao pilot-projekat, uvesti integrisani sistem za elektronsko izdavanje dozvola u građevinarstvu kojim će u značajnoj mjeri pojednostaviti proceduru izdavanja građevinskih dozvola – istakao je načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević.

Iako je riječ o veoma složenom procesu, osnovni ciljevi uvođenja e-građevinske dozvole su unapređenje transparentnosti, rast investicija, olakšavanje poslovanja i privlačenje investicija.

– To je logičan, naredni korak, nakon uvođenja jednošalterskog sistema izdavanja potrebnih dozvola za gradnju, čije usluge je do sada iskoristilo oko 2.000 investitora – naglašava Stanarević.
Uvođenje elektronske građevinske dozvole omogućiće saradnju svih institucija, javnih preduzeća i ostalih republičkih organa koji učestvuju u procesu izdavanja upotrebnih i građevinskih dozvola.

– Integrisani sistem izdavanja građevinskih dozvola nudi brojne pogodnosti, a jedna od njih je onlajn podnošenje zahtjeva za izdavanje dozvole za izgradnju. Svi dokumenti koji su neophodni, dijeliće se između uključenih institucija u elektronskom obliku, čime bi se eliminisala potreba da podnosioci zahtjeva posjećuju svaku od njih – navodi Stanarević.

Projekat uvođenja elektronske dozvole, gdje će Banjaluka, zajedno sa Gradiškom, biti pilot projekat, sporovodi Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, uz podršku Međunarodne finansijske korporacije (IFC) u okviru realizacije projekta LIFE i uz finansiranje Vlade Velike Britanije.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Stanivuković ima novi plan uređenja centra Banjaluke

M.

Planirana isključenja el.energije za 12.04.2021. godine

Vanja A

Počela sanacija magistralnog puta Banjaluka-Srpske Toplice

M.

Ostavite komentar