12. Septembra 2021.

Banjaluka: Počela izgradnja prvog dajak pristaništa

Big Portal

Inicijativa za gradnju dajak pristaništa postoji još od 2013.godine. Realizacijom ovog projekta, dajak će se još više promovisati kao simbol grada i rijeke Vrbas, kaže gradonačelnik Banjaluke.

“Ono što je za Veneciju gondola to je za Banjaluku dajak čamac i ovo dajak pristanište. Srećan sam što smo u ovih osam mjeseci uspjeli pokrenuti gradnju prvog dajak pristaništa. Baš na ovom mjestu napravićemo i radionicu i svojsvrstan muzej posvećen dajaku kako bi smo zauvijek sačuvali našu tradiciju sporta na Vrbasu i jedan od naših simbola“ kaže Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za komunalne poslove Boriša Mandić rekao je da se od početka godine radilo na pripremi urbanističko tehničke dokumentacije i finansijskoj konstrukciji.

Iz Banjalučkog Dajak kluba poručuju da je izgradnja dajak pristaništa važna u smislu očuvanja tradicije.

„ Nadamo se da će biti sve više dajakaša, ovo nam je glavna tačka ali produžavamo dalje prema Srpskim Toplicama gdje je planiran još jedan punkt za dajak čamce ali i uređenje tamošnje plaže, imamo mnogo planova za narednu godinu“, kaže Boriša Mandić, Odjeljenje za komunalne poslove grada Banjaluka.

„Mi smo posljednji mohikanci i čuvamo tradiciju dajak čamca u Banjaluci i ono što je bitno istaći je da će to biti prvo pristanište za dajak čamce ikada napravljeno u BL jer ono što je bitno pri svakom vodostaju moći ćemo primiti putnike da uđu i da bezbijedno izađu izčamca. Ovim projektom rješavamo taj problem“, ističe Dragan Babić, Dajak klub Banjaluka.

Na mjestu predviđenom za prvo dajak pristanište izvode se pripremni radovi. Vrijednost projekta je oko 233 000 maraka, a radovi bi trebali biti gotovi do kraja ove godine.

(BN)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare