30. Jula 2020.

Banjaluka: Od septembra realizacija projekta “Voda dva”

Big Portal

Radojičić je na konferenciji za novinare izjavio da će gradnja 50 kilometara nove vodovodne i kanalizacione mreže za prigradska i seoska naselja, u okviru projekta “Voda dva”, početi u septembru, te da će svi koji žele da se priključe na novu mrežu imati brojne popuste i do 50 odsto.

On je rekao da je za sve korisnike niza novih vodovoda, grad u saradnji sa preduzećem “Vodovod” pripremio olakšice za priključenje i prepriključenje, a za socijalne kategorije subvencije, što će imati veliki značaj za stanovništvo.

  • Očekivali smo da to bude u martu, ali zbog epidemije je sve pomjereno i ušli smo u nove pregovore sa EBRD-om, ali na kraju je dogovoren potpis sporazuma za kompletan projekat “Voda dva” i sporazum koji bi uključivao donaciju EU od osam miliona KM za “Voda tri” – istakao je Radojičić.

On je dodao bi od septembra već mogli da budu uvedeni izvođači u posao pojedinih projekata iz projekta “Voda dva”, koji uključuje vodovode u Tuzlanskoj, Srpskih ustanika, Ulici braće Miletića, kao završetak vodovoda Јagare, gdje je već okončana prva faza.

Prema riječima Radojičića, biće proširen podsistem “Zvijezda” u okviru Crnog vrela, odnosno vodovodi Bistrica, Kremenovići, Gakovići, Brkići i nekoliko manjih podsistema.

  • U ovom paketu je veliki podsistem Bronzani majdan – priključenje sistema na Crno vrelo, zatim izgradnja pumpnih stanica i ulazak u sistem Kmećani i Obrovac – naveo je Radojičić.

On je istakao da će priojekat “Voda dva” potpuno riješiti i pitanje vodosnabdijevanja nekoliko potkozarskih sela, i to Mišinog Hana, Verića, Potkozarja, koji imaju s vremena na vrijeme poteškoće sa vodosnabdijevanjem.

  • Uz vodovode, “Voda dva” uključuje i izgradnju kanalizacione mreže, između ostalog, u Ulici put srpskih branilaca, za nekoliko ulica u Drakuliću, Kuljanima, Vrbanji, Adi i Laušu, ukupne vrijednosti oko 2,8 miliona KM. Rok za završetka svih radova u okviru “Voda dva” je septembar 2022. godine – naglasio je Radojičić.

Govoreći o cilju projekata vodosnabdijevanja u okviru ciklusa “Voda jedan”, “Voda dva” i “Voda tri” Radojičić je istakao da se očekuje poboljšanje u snabdijevanju, vodom odnosno novi priključci za više od 25.000 građana.

On je dodao da bi projekat “Voda jedan”, koji je počeo prošle godine, kompletno trebalo da bude završen na ljeto iduće godine.

  • Do 15. septembra očekuje se završetak vodovoda za Česmu tri i četiri, te za Gornju Piskavicu, a do 15. oktobra vodovod za Radosavsku. Iz ovog paketa, ranije su završeni vodovodi u gornjoj zoni Zelenog vira, u Česmi dva, Kajmakčalnskoj i Šumadijskoj ulici – naveo je Radojičić.

Prema njegovim riječima, tokom jeseni očekuje se ulazak u podsistem “Bronzani majdan”, koji obuhavata veoma široko područje.

On je istakao da bi do kraja godine trebalo da bude sagrađen novi veliki rezervoar na Pilipovom brdu, koji je i prva stepenica ovog velikog podsistema.

Radojičić je naveo da se početak projekta “Voda tri” očekuje na proljeće-ljeto iduće godine.

Gradonačelnik Banjaluke je istakao da je cilj svih ovih projekata da se u nekoliko idućih godina obezbijedi da 95 odsto stanovništva Banjaluke ima stabilno vodosnabdijevanje.

Novi korisnici, ukoliko uplate kompletan iznos za priključak imaju popust od 15 odsto, a omogućena je i uplata na šest jednakih rata.

Za prepriključenje na novu vodovodnu mrežu, cijena će biti umanjena za 50 odsto i takođe u slučaju plaćanja cijelog iznosa dodatni popust od 15 odsto.

I u ovom slučaju, postoji mogućnost plaćanja u šest jednakih rata.

Direktor “Vodovoda” Banjaluka Zoran Popović istakao je da je ovo preduzeće pokrenulo i inicijativu da Skupština grada u narednom periodu donese odluku o subvenciji dijela potrošnje za korisnike Centra za socijalni rad.

On je dodao da će stalnim korisnicima Centra, kojih sada ima nekoliko hiljada, grad subvencionisati sa tri kubika vode po članu.

Popović je rekao da se razmatra i mogućnost oslobađanja od plaćanja priključka na mrežu svih novih korisnika, koji su registrovani u Centru za socijalni rad.

Novi paketi podrške stanovništvu, uz dosadašnje za privredu, biće uključeni u rebalans budžeta, koji bi trebalo da bude predložen Skupštini grada početkom septembra.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare