Banjaluka očekuje prvo PAMETNO autobusko stajalište - BIGportal.ba
Banja Luka Vijesti

Banjaluka očekuje prvo PAMETNO autobusko stajalište

Banjaluka bi uskoro trebalo da dobije prvo takozvano pametno autobusko stajalište u blizini Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”.

Ovo pametno stajalište bi trebalo da, između ostalog, omogući građanima koji čekaju na dolazak autobusa da provjere kolika je temperatura, zagađenost ili vlažnost vazduha ili koliko je UV zračenje u gradu.  

Osim toga, na ovom stajalištu građani će prvi put znati i tačno za koliko minuta im na stanicu stiže prevoz, uz pomoć GPS tehnologije, a dok čekaju autobus moći će da koriste i Wi-Fi mrežu ili da dopune bateriju telefona na stajalištu koje će napajati fotonaponski paneli.

U pitanju je projekat koji je potpuno domaće rješenje koji je Gradska razvojna agencija CIDEA osmislila, a koje je projektovano i razvijeno od strane kompanije Telemax d.o.o iz Banja Luke

Korak bliže realiziaciji ovog projekta učinjen je nedavno. Naime, CIDEA i preduzeće Telemax su nedavno  potpisali ugovor za nabavku robe za ugradnju komponenti i montažu „Pametnog autobuskog stajališta sa info-turističkim displejem“ u naselju Lazarevo 1.

Ranije su iz CIDEA poručili da je namjera je prvo pametno stajalište bude postavljeno do kraja ove godine.

Prvo pametno autobusko stajalište, naime, biće postavljeno u sklopu velikog projekta „Banja Luka Future City Innovation Challenge“, čiji cilj je da Banjaluku pokrene u pravcu primjene pametnih rješenja za kvalitetniji život u gradu.

Ovaj projekat je jedan od ukupno 10 projekata koji će se realizovati u gradu u sklopu ovog poziva, a uz pomoć Inovacionog centra Banjaluka.

Finansiraće ga zajedno Grad Banjaluka, UNDP i  Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS.

Ovaj projekat će se realizovati u skladu sa Strategijom razvoja grada Banjaluka 2018-2027, u oblasti Banjaluka – pametni grad.

Srpskainfo

Danas objavljeno

Stiglo 98.080 doza ruske vakcine

M.

Preminuo Kolin Pauel

M.

Tužilaštvo BiH: Formiran predmet protiv Dodika

M.

Ostavite komentar