Banjaluka obilježila "Zlatni septembar", podrška djeci oboljeloj od malignih bolesti - BIGportal.ba
Banja Luka

Banjaluka obilježila “Zlatni septembar”, podrška djeci oboljeloj od malignih bolesti

Zgrade Kulturnog centra Banski dvor i Gradske uprave Banjaluka osvijetljene su večeras zlatnom bojom, u okviru obilježavanja “Zlatnog septembra” – mjeseca podrške djeci i adolescentima oboljelim i liječenim od malignih bolesti.

Predsjednik Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” Dijana Berić izjavila je danas da se na taj način Banjaluka pridružuje drugim evropskim gradovima u obilježavanju “Zlatnog septembra” i pružanja podrške djeci koja se bore sa kancerom.

Volonteri i mladi iz Udruženja “Iskra” danas su na Trgu Krajine dijelili zlatne trakice, promotivni materijal i balone s ciljem skretanja pažnje javnosti na probleme sa kojima se suočavaju porodice i djeca oboljela od raka.

Iz ovog udruženja pozivaju sve sugrađane da se fotografišu pored osvijetljenih građevina i fotografije pod haštagom /#lightupgold, #goldseptember i #zasvijetlizlatno/ postave na društvene mreže u znak podrške malim herojima velikog srca.

“Zlatni septembar” je globalna kampanja čiji je cilj podizanje svijesti o raku kod djece i adolescenata i problemima sa kojima se suočavaju ne samo za vrijeme liječenja, nego i u periodu nakon njega, kada treba da se vrate u svoje matične sredine i nastave normalan život.

Iz Udruženja su ukazali da maligna bolest djeteta mijenja život porodice iz temelja, a nevjerica, poricanje, panika i strah praćeni nesigurnošću i neizvjesnošću, tuga, ljutnja, depresija normalni su roditeljski osjećaji kod suočavanja sa dijagnozom.

“Porodica trpi ogroman teret jer je teška bolest djeteta zapravo bolest cijele porodice. Psihosocijalna podrška djeci oboljeloj od raka i njihovim roditeljima važan je, ali donekle zanemaren segment u tretmanu ove bolesti”, navode iz Udruženja “Iskra”.

Nezavisne

Danas objavljeno

Računi i dalje u centru Banjaluke: Do sada objavljen 31 izvještaj

M.

Borba sa koronom u Banjaluci: Naredne sedmice revakcinacija i vakcinacija – evo rasporeda

M.

Banjalučki Vodovod najavio radove na cjevovodu: Evo koja ulica danas privremeno ostaje bez vode

M.

Ostavite komentar