Banjaluka obilježila Dan oslobođenja - BIGportal.ba
Banja Luka

Banjaluka obilježila Dan oslobođenja

Banjaluka je obilježila gradski praznik Dan oslobođenja u Prvom svjetskom ratu polaganjem vijenaca na spomenik žrtvama Veleizdajničkog procesa na groblju Sveti Pantelija danas, 21. novembra.

“Ulazak srpske vojske u Banjaluku 1918. godine predstavlja jedan od najvažnijih događaja u cijeloj istoriji našeg grada, jer je upravo na taj dan ovaj grad oslobođen od okupacije”, istakli su iz Gradske uprave.

Dodaju da se Dan oslobođenja u Prvom Svjetskom ratu od 2019. godine zvanično obilježava kao gradski praznik.

U ime grada Banjaluke, vijenac je položio gradonačelnik Draško Stanivuković, zajedno sa generalnim konzulom Republike Srbije, Milošem Vujićem.

“Više puta u toku jedne godine mi obilježavamo, slavimo i proslavljamo našu slobodu, te mir u kojem danas živimo morali smo stalno da potvđujemo, a to znači da je sloboda naša najvjernija i najsvjetija riječ koju rado spominjemo”, kazao je Stanivuković, te je dodao da su nam pod najezdom razna carstava nudila kulturu, obrazovanje, arhitekturu, svoje znamenitosti, ali pod uslovom, da se odreknemo svega onog što je naše, našeg identiteta, kulture, tradicije i vjere, a mi to nismo hjteli.

“Znali smo da smo bez slobode ništa, a da sa slobodom imamo sve”, rekao je on.

Dodao je kako su pred nama i dalje mnogi izazovi, ali da se naš narod uvijek borio kroz ratove.

“Da nismo tada imali najbolje među nama, ne bi bili svoji i ne bi smo imali svoje. Na to moramo da budemo ponosni”, poručio je on.

Nebojša Kuštrinović, predsjednik Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine, podsjetio je da je na današnji dan u Banjaluku ušla oslobodilačka Srpska vojska, te da sve one koji su živote dali za slobodu u kojoj živimo, ne smijemo da zaboravimo.

“Ja sam ponosan što sam potomak i predsjednik ovog Udruženja, koje je od prvog dana uložilo napore da imamo ovaj datum danas, te da ga obilježavamo”, istakao je Kuštrinović, te je dodao da je zaborav ubijanje istine.

“Upravo ovo sveto mjesto gdje leže žrtve velizdajničkog procesa oponjmnju da ne smijemo da zabroravimo gdje smo, ko smo i šta smo”, naglasio je on.

Brojne delegacije danas su položile vijence na spomenik Veleizdajničkog procesa na groblju Sveti Pantelija.

Danas objavljeno

Planirana isključenja električne energije za 03.februar 2023. godine

Vanja A

Gradonačelnik se u Beogradu sastao sa Milošem Vučevićem

M.

U banjalučkom porodilištu rođeno deset beba

M.

Ostavite komentar