Banjaluka obilježava dan oslobođenja u Prvom svjetskom ratu - BIGportal.ba
Banja Luka

Banjaluka obilježava dan oslobođenja u Prvom svjetskom ratu

Polaganjem vijenaca na spomenik žrtvama Veleizdajničkog procesa u Banjoj Luci, danas je obilježen 21. novembar – Dan oslobođenja Banjaluke u Prvom svjetskom ratu.

U ime Grada, vijenac je položio predsjednik Skupštine grada Zoran Talić.

– Dugujemo zahvalnost svima koji su svoje živote dali za oslobođenje Banje Luke u Prvom svjetskom ratu. Ulazak Srpske vojske u Banju Luku 1918. godine, jedan je od najvažnijih događaja u istoriji grada, jer je grad oslobođen nakon viševijekovne okupacije – rekao je Talić.

Konzul Republike Srbije u Banjaluci, Vesna Marinković, rekla je da Banjaluka svoj dan oslobođenja u Prvom svjetskom ratu obilježava u tužnim okolnostima zbog smrti patrijarha Irineja. Ona je istakla da je srpski narod dao ogromnu žrtvu za slobodu u Prvom svjetskom ratu kada je trećina stanovništva položila život za slobodu.

Nebojša Kuštirnović iz Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine, rekao je da je na današnji dan, prije 102 godine, u Banjaluku ušla oslobodilačka Srpska vojska. On je naglasio da se, sa prostora Bosne i Hercegovine u Srpskoj vojsci borilo oko 45.000 ljudi.

Na spomenik žrtvama Veleizdajničkog procesa na groblju Sveti Pantelija, danas su vijence položili i ministar uprave i lokalne samoprave RS Senka Jujić, te predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite.

Dan oslobođenja u Prvom svjetskom ratu, od prošle godine i zvanično se obilježava kao gradski praznik.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

“Plavi telefon” pokrenuo anonimno online chat savjetovanje

M.

Za gradsku stipendiju prijavljeno 455 studenata

M.

Planirana isključenja električne energije za srijedu, 02.12.2020.godine

D

Ostavite komentar