Banjaluka daje milion KM za nove službenike - BIGportal.ba
Banja Luka

Banjaluka daje milion KM za nove službenike

Grad Banjaluka u narednoj godini planira izdvojiti više od milion maraka za plate i naknade novih službenika koji će biti zaposleni po gradskim ustanovama i preduzećima.

Sa druge strane, gradski budžet će biti manji za više od osam miliona maraka u odnosu na rebalans iz 2019. godine, tačnije planiran je u iznosu od 146.610.000 KM.

Gradska uprava će za plate u 2020. godini izdvojiti 39,14 miliona KM ili 2,9 odsto više nego u ovoj godini.

U nacrtu budžeta koji će se pred odbornicima naći na zasijedanju zakazanom sljedeće sedmice se navodi kako će do povećanog zapošljavanja doći zbog povećanja obima poslova kao i zbog zamjena za bolovanja i roditeljska odsustva.

Posmatrano po korisnicima, do rasta rashoda za lična primanja došlo je kod Centra za socijalni rad, Centra za razvoj poljoprivrede i sela, Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje i Sportskog centra Borik.

Kako stoji u ovom dokumentu u Centar za socijalni rad primljeni su novi radnici zbog povećanog broja korisnika prava iz zakona o socijalnoj zaštiti dok je za Sportski centar Borik bilo nephodno planirati dodatna sredstva zbog otvaranja nove sportske dvorane “Centar”.

“Takođe, Sportskom centru Borik se u narednoj godini planira dodijeliti na korišćenje objekat „Sokolskog doma“ zbog čega će biti potrebno primiti određen broj novih radnika”, stoji u nacrtu budžeta.

Slična situacija je i kod Centra za razvoj poljoprivrede i sela, kod kojeg je polovinom 2019. godine otpočela sa radom „Hercegovačka kuća“ gdje su primljeni pripravnici u cilju obavljanja pripravničkog staža.

Kada je Banski dvor u pitanju, u 2020. godini se namjerava otvoriti novi prostor za kulturne namjene, tačnije stalna izložbena postavka iz zaostavštine Bana Lazarevića i Vrbaske banovine, te je planiran prijem jednog radnika.

“Na povećanje rashoda za lična primanja, u cijelini posmatrano, uticao je rast rashoda za bruto naknade troškova i ostalih ličnih primanja zaposlenih i to zbog povećanja prosječne neto plate koja se očekuje za 2019. godinu, a koja služi kao osnov za obračun toplog obroka“, jedno je od obrazloženja gradske uprave.

(Capital)

Danas objavljeno

Bez struje jedna banjalučka ulica

M.

Ostaju u rukama SP-a: Poznat rukovodilac Javnih vrtića u Banjaluci

Vanja A

Grijanje se ne odvija u punom kapacitetu, biće sazvana sjednica Štaba za energetsku krizu

M.

Ostavite komentar