Banjaluka: Bez povećanja poreza na pokretnosti - BIGportal.ba
Banja Luka

Banjaluka: Bez povećanja poreza na pokretnosti

U Banjaluci će stopa za obračun poreza na nepokretnosti ostati ista kao i protekle četiri godine i iznosiće 0,20 odsto od procijenjene vrijednosti nepokretnosti, potvrđeno je u banjalučkom Odjeljenju za finansije.

Prema odluci koja će se naći na decembarskoj sjednici gradskog parlamenta, poreska stopa na nepokretnosti u kojima se neposredno obavlja proizvodna djelatnost biće duplo manja

Iz Odjeljenja navode da tu spadaju objekti za proizvodnju i objekti za skladištenje sirovina, poluproizvoda i gotovih proizvoda, ukoliko čine zaokruženu proizvodnu cjelinu.

Načelnik ovog odjeljenja Božana Šljivar rekla je Srni da se oko 10 miliona KM godišnje prikupi od prihoda na nepokretnosti iz kojeg se finansiraju infrastrukturni projekti koji podižu kvalitet života građana Banjaluke.

Ona je apelovala da svi koji do sada nisu prijavili nekretnine da to učine i plate porez.

– S jedne strane imamo one koji uredno izvršavaju ono što je zakonska obaveza, pune budžet i obezbjeđuju njegovo funkcionisanje i s druge strane imamo značajan broj onih koji nisu prijavili svoje nepokretnosti – istakla je Šljivareva.

On je istakla da je pokrenuto više aktivnosti kako bi se identifikovala lica i pravni subjekti koji to nisu uradili.

Šljivareva je navela da je u toku i medijska kampanja kojom se građanima želi skrenuti pažnja na zakonsku obavezu plaćanja ovog poreza iz kojeg se finansira izgradnja i održavanje različitih komunalnih i infrastrukturnih objekata – vrtića, gradskih i seoskih puteva, mostova, vodovoda, kanalizacija.

Poreska osnovica za obračun poreza na nepokretnost utvrđena je odlukom o visini vrijednosti nepokretnosti po zonama na teritoriji grada Banjaluka za 2017. godinu.

Danas objavljeno

Projekat vrijedan oko milion KM: Modernizovana glavna saobraćajnica u Debeljacima

M.

“Ćevap fest” u Banjaluci narednog vikenda

M.

Osvajačima uvijek na meti: Ko je sve i kada vladao Banjalukom?

M.

Ostavite komentar