Banjalučkim inspektorima prijete zatvorske kazne - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

Banjalučkim inspektorima prijete zatvorske kazne

Optužnica protiv suspendovanih inspektora Policijske uprave Banjaluka Nenada Grujića i Jelene Florjan. koja ih tereti za primanje 20.000 maraka mita. u narednim danima biće dostavljena Okružnom sudu u Banjaluci na potvrđivanje, saznaje Srpskainfo.

Republičko javno tužilaštvo privodi kraju višemjesečnu istragu protiv inspektora Grujića i Florjanove, kojima, ukoliko se tokom sudskog postupka dokaže krivica, prijete zatvorske kazne.

Grujić i Florjanova uhapšeni su u februaru ove godine u akciji MUP Republike Srpske kodnog naziva “Sirano”.

Pomenuta akcija proglašena je za jednu od najkomplikovanijih, s obzirom da je, između ostalog, korišten i insajder, koji nije bio policijski službenik.

–Istraga se privodi kraju, većina svjedoka je saslušana, a poznati su i materijalni dokazi, među kojima su tonski zapisi razgovora između insajdera policije i osumnjičenih, kao i novac koji je korišten prilikom simulovanog otkupa – objasnio je izvor iz pravosuđa RS.

Dodaje da će u narednom periodu nakon kompletiranja istrage optužnica biti dostavljena Okružnom sudu u Banjaluci – Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala na potvrđivanje.

Iz Tužilaštva su najavili da se istraga u predmetu “Sirano” proširuje u pravcu otkrivanja saučesnika osumnjičenih inspektora Nenada Grujića i Jelene Florjan, uhapšenih u akciji “Sirano”, ali za sada od novih hapšenja nema ništa.

Izvor iz istrage otkrio je ranije da Tužilaštvo planira proširiti istragu u cilju otkrivanja jataka koje su uhapšeni inspektori eventualno imali u redovima policije.

Krunski svjedok u postupku protiv inspektora, a kako je portal Srpskainfo još ranije ekskluzivno pisao, biće aktuelni direktor Srednjoškolskog doma u Banjaluci Branislav Vidić.

Vidić je bio na meti inspektora Policijske uprave Banjaluka Nenada Grujića i Jelene Florijan od 2017. godine, a tokom ovog perioda uhapšeni inspektori su konstantno ponavljali da rade u timu s načelnicima i tužiocem, čije identitete nisu otkrivali.

Izvor iz Republičkog javnog tužilaštva otkrio je šokantne detalje akcije “Sirano”, koja je uspješno realizovana zahvaljujući, na prvom mjestu, nevjerovatnoj hrabrosti Vidića da razotkrije kriminalce u redovima policije, ali i detaljno isplaniranoj akciji MUP Republike Srpske.

–Vidić je na meti inspektora iz Odeljenja za privredni kriminal Policijske uprave Banjaluka bio još od 2017. godine. Uhapšeni Grujić i njegova radna koleginica s posla Jelena Florijan dolazili su na radno mjesto direktora u Srednjoškolski dom zajedno i odvojeno tokom tog perioda i konstantno vršili pritisak, govoreći da se sprovode određene provjere i istrage. Očigledno je da nisu žurili sa uzimanjem novca, već su željeli napraviti teren kako se radi o velikoj istrazi, koju oni mogu spriječiti uz odgovarajući novčani iznos – otkrio je izvor iz Republičkog javnog tužilaštva.

Iz Srednjoškolskog doma uhapšeni inspektori redovno su izuzimali dokumentaciju koja nikada zvanično nije završila u policijskim prostorijama, niti je za nju izdana bilo kakva potvrda.

–Sve je obrazloženo da se radi u cilju provjera po krivičnim prijavama – objasnio je izvor.

U kojoj mjeri je dvoje inspektora vršilo pritisak na nesrećnog čovjeka, otkrio je i podatak da su Vidićeva porodica, ali i on lično strahovali od onog najgoreg.

–Nakon višemjesečnog i sistematskog pritiska taj čovjek se za pomoć obratio i jednom od načelnika u Policijskoj upravi Banjaluka, koji inače važi za poštenog policijskog službenika i koji se interesovao kod inspektora Grujića i Florijan zašto rad na konkretnom slučaju traje toliko dugo. Ni tom načelniku nije bilo jasno zbog čega je direktor škole pod lupom inspektora bio duži vremenski period, ali ni činjenica da je jedan od načelnika intervenisao nije omela ni Grujića, ni Florijanovu – ispričao je ranije izvor iz istrage.

Ne samo da interesovanje jednog od načelnika u Policijskoj upravi Banjaluka nije omelo Grujića i njegovu radnu koleginicu, već je za Vidića postalo sve još gore, obzirom da su se prijetnje pojačale u smilu da mu više nikada ne padne na pamet da bilo kome prijavi nešto, jer će biti uhapšen!

Početkom ove godine usljedila je konačna realizacija plana od strane dvoje inspektora kada su Vidiću ponudili da za “veći novčani iznos” završe dugogodišnje prijetnje i ucjene.

–Tražili su 20.000 maraka plus još 10.000 maraka. Govorili su kako je to novac za načelnike i tužioca, koji će biti isplaćen kada zvanično obustavi istragu, koja se navodno odnosila na nezakonito zapošljavanje. Nikada nisu otkrivali ko su načelnici, ni ko je tužilac. Moguće je da su na taj način pokrivali sebe, ali to će utvrditi dalja istraga u ovom slučaju – objasnio je izvor Srpskainfo.

Suočen s bezizlaznom situacijom, Vidić se odlučio za očajnički korak; obraća se još jednom poznaniku u policiji, iako mu je bilo dobro poznato na koji način je završen posljednji pokušaj.

Stvari se ipak, za Vidića, pomijeraju naprijed. Nakon što je infomisao kolegu u OBL-u, slučaj dolazi do inspektora u Upravi za organizovani i teški kriminalitet MUP RS, a u konačnici do Republičkog javnog tužilaštva.

U nekoliko navrata Vidić odlazi na sastanke s Grujićem i Florijanovom, i to u restoran “Sirano”, po kojem je čitava akcija i dobila ime.

Rat sudova oko pritvora

Između Okružnog suda u Banjaluci i Vrhovnog suda RS u toku je pravi mali rat kada je u pitanju odlučivanje o produženju pritvora za osumnjičene inspektore.

Naime, Okružni sud u Banjaluci je nakon mjesec dana pritvora inspektorima PU Banjaluka Nenadu Grujiću i Jeleni Florjan, osumnjičene pustio da se brane sa slobode. Zatim je uslijedilo prepucavanje, jer je Vrhovni sud do sada u dva navrata poništavao odluke Okružnog suda o puštanju na slobodu osumnjičenih, a u narednim danima očekuje se treća odluka Vrhovnog suda.

Srpskainfo, Nikola Morača
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Danas objavljeno

Zvornik: Hapšenje zbog ozbiljnih prijetnji po život

M.

Masovnom ubici Brejviku danas počinje saslušanje za puštanje na uslovnu kaznu

M.

Brnabić o slučaju Novaka Đokovića: Tužno i bizarno

M.

Ostavite komentar