26. Marta 2021.

Banjalučki odbornici o naknadi za mlade koji zavise od drugih

Big Portal

Prošireno pravo definisano ovom odlukom podrazumijeva regulisanje naknade za smještaj u porodicu za osobe koje ostvaruju pravo na smještaj u ustanovu. Ova naknada utvrđuje se u iznosu od 50 odsto od cijene smještaja u ustanovu i ostvaruje se do navršenih 18 godina starosti.

Iz Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku su rekli da bi se izmjenom i dopunom ove odluke osobama koje su koristile ovo pravo osiguralo da nastave primati naknadu i nakon punoljetstva, s tim što bi iznos naknade bio u vrijednosti od 15 odsto od cijene smještaja u ustanovu.

“Prijedlogom su obuhvaćena ona lica koja su koristila ovo pravo do punoljetstva, a imaju potpunu zavisnost od pomoći i njege drugog lica. Prema evidenciji Centra za socijalni rad, 23 lica biće obuhvaćena izmjenom odluke”, naveli su u resornom odjeljenju.

Izmjenama Zakona o dječjoj zaštiti početkom 2020. godine, u primjeni je novo pravo na naknadu roditelju – njegovatelju kojim se djelimično popravlja materijalni status porodica koje njeguju lica koja su potpuno zavisna od pomoći i njege drugog lica pri zadovoljavanju životnih potreba.

“Ova naknada iznosi 230 KM mjesečno i mogu je ostvariti roditelji – njegovatelji djece sa 100 odsto tjelesnim oštećenjima. Iznos koji ostvaruje roditelj – njegovatelj, uvećan za iznos koji će ostvariti izmjenom Odluke o ostvarivanju prava na naknadu za smještaj u porodici za lica koja ostvaruju pravo na smještaj u ustanovu, oko 110 KM, biće približno isti iznosu koji su ova lica primala do 18. godine korisnika”, objasnili su u ovom odjeljenju.

Dodaju da pod pretpostavkom da će izmjena odluke da se primjenjuje od aprila, iznos koji je neophodan na godišnjem nivou je oko 22.000 KM.

Gordana Adamović Đorđević, direktorica Udruženja roditelja djece i omladine s posebnim potrebama i lica sa invaliditetom “Moja luka”, kazala je za “Nezavisne” da je uvođenje ovakve odluke veoma važno, te bi ovim porodicama ovo olakšalo svakodnevni život.

“Majke su uglavnom djetetu sa 100 odsto tjelesnim oštećenjima posvećene 24 časa i ako nema ko da im pomogne, one nemaju mogućnost zbog brige o njemu da rade i takve porodice su siromašnije za jedan mjesečni prihod. Nismo upućeni koliki iznos je u pitanju, ali koliki god da bude, ovakav potez grada će biti od velike koristi porodicama”, navela je Adamović Đorđevićeva.

NEZAVISNE NOVINE

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare