15. Decembra 2020.

Banjalučki gimnazijalci osvojili dvije bronzane medalje

Big Portal

Međunarodna olimpijada iz fizike najprestižnije je takmičenje iz ove nauke, na kojem učestvuju timovi iz mnogih zemlja svijeta, a svaki tim se sastoji uglavnom od pet ili manje učenika i dva voditelja.

Prvi put ove godine zbog pandemije virusa korona učesnici iz BiH, njih trojica, na Olimpijadu iz fizike nisu išli u Moskvu, već su takmičenje dočekali u svojoj zemlji, tačnije u banjalučkoj Gimnaziji.

Na takmičenju je učestvovao i Jovan Potrebić iz Istočnog Sarajeva.

Jedno od najizazovnijih takmičenja: Takmičari kažu da su zadovoljni ostvarenim rezultatima, te da je ovo bilo jedno od najizazovnijih takmičenja na kojima su ikada učestvovali.

Krčmar, učenik četvrtog razreda Prirodno-matematičkog smjera, rekao je za “Nezavisne” da je ovo takmičenje bilo jedno od najizazovnijih, te da su i on i kolega Marko zadovoljni ostvarenim rezultatima.

“Prvog dana takmičenja pet sati smo radili teoretske zadatke iz fizike i sve je snimano kamerama i prenošeno direkt žiriju u Moskvu i na YouTube kanal”, rekao je Krčmar.

Dodaje da je drugi dan takmičenja bio rezervisan za praktične zadatke, kada su radili eksperimente, u kojima su koristili lasere.

Vita Malešević, direktorica Gimnazije, kaže da je Olimpijada iz fizike počela 8. decembra, te da će danas biti organizovana završna manifestacija zatvaranja putem aplikacije Zoom.

Međunarodna olimpijada metropola: Maleševićeva je najavila da će već sutra, 16. decembra, Gimnazija biti domaćin i Međunarodne olimpijade metropola, na kojoj će se takmičiti po dva učenika iz četiri prirodne nauke.

“Sada smo u proceduri registracije, a takmičiće se naši učenici iz hemije, fizike, informatike i matematike”, kazala je Maleševićeva.

Dodala je da se Međunarodna olimpijada metropola inače održava u Moskvi, ali da će ove godine zbog epidemije virusa korona takmičenje biti održano online.

“Zahvaljujući gradu, koji nam je pomagao u vezi s registracijom, svim dobrim ljudima, kao i Republičkom pedagoškom zavodu, takmičenje ćemo ove godine organizovati u prostorijama Gimnazije”, rekla je Maleševićeva.

Istakla je da su počeli da pripremaju kabinete u kojima će učenici teorijske i praktične zadatke raditi po pet sati.

“Takmičenje traje od 16. do 22. decembra, a đaci će zadatke raditi pod nadzorom supervizora kao i kamera. Međunarodna olimpijada metropola je čak i zahtjevnija od Olimpijade iz fizike”, naglasila je Maleševićeva.

Sergej i Marko su potvrdili da će predstavljati grad i na Olimpijadi metropola iz predmeta fizika.

NEZAVISNE NOVINE

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare