Banjalučki aerodrom za pola godine imao 126 hiljada putnika - BIGportal.ba
Banja Luka

Banjalučki aerodrom za pola godine imao 126 hiljada putnika

Aerodromi širom bivše Jugoslavije prevezli su 8.571.957 putnika tokom prve polovine godine.

Beogradski aerodrom Nikola Tesla sa 2,14 miliona putnika zadržao je poziciju najprometnijeg, svrstavajući se među osamdeset najboljih na kontinentu, a slijede ga Priština sa 1,32 i Zagreb sa 1,29 miliona putnika, piše exyuaviation.

Ljubljana, Tivat i Mostar su aerodromi sa najsporijim oporavkom. Među njima, Ljubljana je imala 44,6 odsto nivoa saobraćaja prije virusa korona, Tivat 44,9 odsto i Mostar samo 15,4 odsto. Ljubljana se i dalje suočava sa posljedicama bankrota Adria Airvaisa, dok Tivat teško pogođen tekućim sukobom u Ukrajini i evropskom geopolitikom, gubi turiste iz Rusije, Ukrajine i Bjelorusije. Mostar više nema redovnih letova nakon povlačenja Eurovingsa. Zapaženije čarter operacije su počele da se vide tek u julu.

Među aerodromima u BiH najprometniji je bio sarajevski sa 559.455 putnika, a slijede Tuzla sa 182.680 i Banjaluka sa 126.577 te Mostar sa više nego skromnih 1307 putnika.

Tokom juna, brojni aerodromi u bivšoj Jugoslaviji zabilježili su mjesečni promet blizu nivoa saobraćaja prije kovida. Prošlog mjeseca su Bosna i Hercegovina, KiM, Albanija, Grčka i Jermenija bile jedina tržišta na kontinentu čiji su brojevi premašili one prije globalne zdravstvene krize, dok su Makedonija, Srbija i Turska bile blizu postizanja pariteta.

Beograd i Split su se rangirali među 100 najboljih aerodroma na kontinentu tokom juna, na 78. i 92. poziciji, a blizu su Dubrovnik, Zagreb i Priština. Zadar je u junu pretekao Sarajevo, Podgoricu i Ljubljanu, podstaknut izuzetnim rastom Ryanairovih letova.

Nezavisne.

Danas objavljeno

Banjaluka se pridružila inicijativi “Opštine bez brana”

M.

Porodiljama u Banjaluci između 500 i 2.000 KM

M.

Planirana isključenja električne energije za 17. avgust 2022. godine

Vanja A

Ostavite komentar