16. Augusta 2022.

Banjalučka škola preko noći otkazala nastavu: Inspekcija na terenu

Big Portal

Potvrdili su ovo za “Nezavisne” iz resornog ministarstva te istakli da su upoznati s problemima s kojima se suočavaju učenici koji su upisali ovu školu.

– Ministarstvo je zaprimilo pismo roditelja u vezi s problemom učenika upisanih u navedenu privatnu srednjoškolsku ustanovu te njihovim neriješenim statusom, budući da su obaviješteni da osnivač otkazuje organizaciju vaspitno-obrazovnog procesa u školskoj 2022/2023. godini. S tim u vezi, Ministarstvo je preduzelo sve potrebne aktivnosti kako bi se učenici upisali u javne srednje škole i zanimanja koja su ostala upražnjena na prethodnim upisnim rokovima – rekli su iz Ministarstva.

Ističu da su roditelji informisani u kojim školama imaju slobodna mjesta za upis učenika.

Boško Banjac, koji je trebalo da bude direktor ove škole, za “Nezavisne” je rekao da je njemačka kompanija “Renafat” kao razlog otkazivanja nastave navela mali broj prijavljenih učenika – svega 10.

– Škola nije imala drugog izbora već da obavijesti roditelje i svim učenicima je omogućila da se upišu u drugu školu. Nikome nije jasno zašto je tako slaba zainteresovanost, s obzirom na to da su ponuđeni besplatno školovanje te knjige i plaćena praksa tokom trećeg i četvrtog razreda, i opet se samo njih 10 prijavilo – kazao je Banjac.

Kako ističe, on je još početkom jula sazvao sastanak roditelja i kompanije i oni su bili u potpunosti zainteresovani.

– Roditelji su napravili grešku jer nisu potpisali ugovor, tako da ova kompanija nema nikakve odgovornosti – dodao je Banjac.

Biljana Vučić, majka jednog od učenika, za “Nezavisne” kaže da im je 10. avgusta javljeno da se nastava neće održati te da dođu po dokumente.

– Niko nam se nije javio na telefone i ništa nam nije pojašnjeno. Dobili smo dokumente, a samo nam je rečeno da su Nijemci odustali od finansiranja. Nismo potpisivali ugovor, rečeno nam je da su ih oni pripremili, a kroz par dana je trebalo da potpišemo – kaže Vučićeva te dodaje da im je obećan dobar nastavni kadar i časovi njemačkog, ali da ništa nije ispunjeno.

– Moje dijete je u šoku, on sada najradije ne bi išao u školu. Ovo je trebalo da bude prva generacija i školovanje bi bilo besplatno – dodala je Vučićeva.

Kako kaže, ne znaju šta će dalje, a kako su im rekli iz Ministarstva, u školama je ostalo slobodnih mjesta na tri smjera.

Još jedan roditelj učenika Saša Babić ističe da su dijete već bili upisali u Tehničku školu, ali da su odlučili da ga prebace poslije razgovora s Banjcem, nakon što im je rekao da je školovanje besplatno.

– Povukli smo papire i prebacili ih u ovu školu. Na sastanku s Nijemcima rečeno je da je sve dogovoreno, da će škola početi i to da će se prva generacija školovati bepslatno, a ostale bi plaćale. Međutim, mi dobijamo poruku da kompanija odustaje od projekta i da dođemo po dokumente, uz obrazloženje da su odustali. Na tom sastanku uošte nije bilo priče o broju djece koja bi trebalo da budu kako bi škola održavala nastavu – kazao je Babić.

Prema njegovim riječima, više nije ostalo slobodnih mjesta u školama, pa je dijete morao upisati u privatnu školu.

Pokušali smo stupiti u kontakt sa Slavkom Milojicom, suvlasnikom ove škole, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor.

Nezavisne

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare