Banjalučka Gradska uprava u duhu Zmijanskog veza - BIGportal.ba
Banja Luka

Banjalučka Gradska uprava u duhu Zmijanskog veza

U holu banjalučke Gradske uprave, povodom 56. Kočićevog zbora, postavljena je izložba različitih rukotvorina sa motivima Zmijanjskog veza.

Inspirisane očuvanjem tradicije, članice Udruženja kreativaca “Draganasgarden” ukrasile su motivima Zmijanjskog veza odjevne predmete, nakit, ukrasne predmete za dom, medenjake i kolače.

“Velika nam je čast što je naše Udruženje dobilo priliku da izloži svoje radove u Gradskoj upravi. Naše vezilje Ljiljana Praštalo, Tatjana Stojić, Danijela Mitrašinović, Vesna Jovičić, Snježana Lončar i Sanja Bajić ulažu svakodnevni trud da plavim nitima na bijelom platnu očuvaju tradiciju Zmijanjskog veza”, poručila je Dragana Pranjić, predsjednica Udruženja. Kako je kazala njihov cilj je da izradom različitih predmeta pokažu svu ljepotu ovog veza, te da ga na taj način promovišu, a ljubav prema tradiciji prenesu i na mlađe generacije.

Sanja Bajić, vezilja i autorka kolekcije nakita “Tragovi”, uspjela je da kroz savršen spoj tradicionalnog i modernog, izradi prekrasne modne dodatke.

Motivi sa Zmijanja čuvaju se i kroz slikarske tehnike, pa je tako slikarka Sanja Urošević oslikala motive Zmijanjskog veza na jastucima, koji svojom ljepotom mogu svakom domu dati posebnu draž.

Da je Zmijanjski vez postao svojevrstan brend, primjenljiv čak i u poslastičarstvu, pokazuju medenjaci i kolači koje je izradila Senka Tomić.

Osim u holu Gradske uprave, članice ovog udruženja, svoje rukotvorine izložiće na sajmu u Parku “Petar Kočić”, te na Kočićevom ognjištu.

Nezavisne novine

Danas objavljeno

Planirana isključenja električne energije za 05.decembar 2022. godine

Vanja A

Zbog “Banjalučke zime”: Obustava saobraćaja tokom vikenda u centru grada

M.

Banj brdo i 2023. godine bez skijališta

M.

Ostavite komentar