16. Novembra 2022.

Banjalučka džamija Arnaudija obnovljena, otvaranje iduće godine

Big Portal

“Arnaudija je biser koji daje puninu i značaj, prikazuje i dokazuje ljepotu svih banjalučkih džamija koje su doživjele nemilu sudbinu, ali su ponovnim stasavanjem istaknule ono što duhovnost, kultura i civilizacija muslimana, Bošnjaka, ali i ostalih građana Banjaluke”, rekao je glavni imam Medžlisa Banjaluke Muamer ef. Okanović.

Arnaudija džamija u Banjaluci srušena je 7. maja 1993. godine. Njenom obnovom završava se proces obnove 16 porušenih banjalučkih džamija.

Ponovna izgradnja džamije, počela je 2017.godine. Džamija je rekonstruirana u autentičnom stilu, i kako je Okanović kazao, uložen je poseban trud da svaki detalj dođe do svog izričaja, kako bi džamija bila isto ono što i prije rušenja – duhovni centar i stjecište Bogu pobožnih ljudi. Sačuvani fragmenti od porušene džamije su tokom obnove ugrađeni.

“Arnaudija je pored duhovnog značaja, imala i stratešku vrijednost, s obzirom na to da je gradnjom džamije ovaj dio doživljavao svoju urbanizaciju. Tako i danas, Arnaudija ima svoju znamenitu, kako duhovnu, tako i svjetovnu simboliku. Duhovna simbolika, dakako, mnogo znači kako muslimanima, Bošnjacima koji žive na ovim prostorima, ali i širom domovine, tako i svim onim ljudima koji žeđaju za duhovnošću koja se može pronaći u džamijama. Zasigurno, objekat ovakve vrijednosti održava veliku važnost za ovaj grad i za sve njegove stanovnike, koji cijene kulturu, civilizaciju, i koji umiju primijetiti ono što je lijepo, korisno za sve nas”, kazao je glavni banjalučki imam.

Nezavisne novine

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare