Banjalučani se guše, vlasti ne priznaju rezultate - BIGportal.ba
Banja Luka

Banjalučani se guše, vlasti ne priznaju rezultate

Pojedina mjerenja kvaliteta vazduha u Banjaluci pokazuju da je vazduh izrazito lošeg kvaliteta. Ta mjerenja su nezvanična i nisu validna tvrde u gradskoj upravi. Stručnjaci ipak tvrde da zvanična mjerenja ne mjere sve što treba da bude izmjereno da bi se moglo govoriti o kvalitetnom mjerenju.

Svake godine ista priča. Naročito pred zimu tema je u najvećem gradu Srpske kvalitet vazduha koji udišu građani. Zabunu prave različita mjerenja, zvanična od onih nezvaničnih. Prema zvaničnim podacima koje objavljuje gradska uprava i Republički hidrometeorološki zavod sve je bezopasnim granicama dok pojedina nezavisna mjerenja pokazuju da je vazdu u Banjaluci izrazito lošeg kvaliteta čak i opasan po zdravlje ljudi. U banjalučkom Centru za životnu sredinu pojašnjavaju u čemu je problem.

“Jasno je samim udisanjem da je vazduh loš, a zvanični podaci nisu u realnom vremenu i nisu pravovremeni.”

U gradu Banjaluka su i u prethodnom periodu napominjali da se oni rukovode prema zvaničnim mjerenjima. Opozicioni odbornici traže da sve bude mnogo transparentnjije jer građani moraju da znaju kakav vazduh udišu.

U gradu sugerišu da nezvanična mjerenja nisu u skladu sa zakonom i da se takvi rezultati ne mogu tretirati kao validni.

S obzirom na to da je u toku grijna sezona, rezultati, logično, varijaju od dana do dana, ali, generalno govoreći i poredeći sa drugim gradovima slične veličine u BiH i regionu, lako se može uvjeriti da su apsolutno neutemeljene, paušalne i tendenciozne tvrdnje o Banjoj Luci kao “gradu sa zagađenim vazduhom”.

Ne postoje nikakvi dodatni podaci koji bi se trebalo da se objavljuju, a koje Grad već ne objavljuje. Grad Banjaluka koristi podatke o mjerenju kvaliteta vazduha sa jedine akreditovane stanice za te poslove u cijeloj BiH, što je samo po sebi dovoljan pokazatelj da se radi o kvalitetenim i relevatnim rezultatima.

U gradu napominju da su rezultati mjerenja stalno dostupni ali pojedini stručnjaci upozoravaju da ta mjerenja nisu sveobuhvatna i temeljna.

BN TV

Danas objavljeno

Za nova igrališta u Banjaluci 250.000 maraka

M.

Banjalučko naselje Ada dobija osnovnu školu

M.

Planirana isključenja el.enegije za 18.01.2022.godine

Vanja A

Ostavite komentar