19. Februara 2022.

Banjalučani prezime mijenjaju zbog razvoda, ime radi inostranstva

Big Portal

Kako su dalje naveli, broj zahtjeva prošle godine se približio prosjeku, s obzirom na to da je u 2020. godini ovih zahtjeva bilo 60, što je najmanji broj u posljednjoj deceniji.

“Građani rijetko zahtijevaju promjenu kompletnog ličnog imena, odnosno imena zajedno s prezimenom”, saopštili su iz Gradske uprave. Istakli su da građani nerijetko upućuju ovu vrstu zahtjeva radi usklađivanja imena s imenom koje su državljani Republike Srpske promijenili u inostranstvu.

“Radi lakšeg korištenja u inostranstvu, naši državljani promijene svoje ime, ali tako izvršena promjena u inostranstvu ne može, u skladu sa Zakonom o ličnom imenu RS, biti upisana u naše matične knjige”, istakli su iz Gradske uprave.

Istakli su da u ovim slučajevima moraju biti sprovedeni određeni postupci u skladu s domaćim propisima, odnosno u skladu s odgovarajućim zakonom.

“Nije mnogo roditelja koji se odluče da svojoj djeci izvrše promjenu imena ili prezimena”, dodali su u Gradskoj upravi

Prema njihovim riječima, prošle godine je podneseno osam takvih zahtjeva, a u 2020. godini ih je bilo samo četiri.

“Promjena ličnog imena je pravo građanina i može se izvršiti isključivo pod uslovima propisanim Zakonom o ličnom imenu, tako da građani uopšte nisu obavezni navoditi razloge koji su bili odlučujući za promjenu ličnog imena”, istakli su iz Gradske uprave.

Ovim zakonom pooštreni su kriterijumi i uslovi za promjenu ličnog imena i prezimena, te tako osobe koje nakon razvoda žele da vrate svoje prezime to mogu jednostavno učiniti u roku od godinu dana, a ako to ne urade u predviđenom roku, dužne su dostaviti mnogo više dokaza nego ranije.

Podsjećaju da su se u 2019. godini na promjenu imena odlučile 104 osobe, dok se 2018. godine 121 osoba odlučila na promjenu imena.

Nezavisne novine

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare