Banjalučani malo znaju o kontejneru za e-otpad na Laušu - BIGportal.ba
Banja Luka

Banjalučani malo znaju o kontejneru za e-otpad na Laušu

Prvi kontejner za električni i elektronski otpad, koji je prije pola godine postavljen u banjalučkom naselju Lauš, na početku je privukao veći broj građana, ali se ovaj projekat nije dovoljno razvio zbog manjka sredstava i sagovornika.

Rekla je ovo za “Nezavisne” Dijana Zrnić, predsjednica Udruženja građana “Zeleni Lauš”, koja ističe da im je plan bio nastaviti promovisati ovaj kontejner, a s ciljem da ih se postavi još i u drugim naseljima.

“To bi trebalo da bude u saradnji sa našim, domaćim institucijama. Međutim, oni kažu da nemaju sredstava, da imaju drugih problema itd, tako da je naš projekat lijepo započeo, ali se nije razvio”, rekla je Zrnićeva.

Kako kaže, oni su sa firmom “Green Tank” iz Gradiške inicijalno potpisali ugovor, s obzirom na to da su, navodi, oni jedina firma koja ima licencu da može prikupljati ovaj otpad.

“Njima i nije baš isplativo da dođu iz Gradiške zbog jednog kontejnera, ali oni su jedini u Republici Srpskoj koji imaju tu licencu”, rekla je Zrnićeva.

Prema njenim riječima, u pilot fazi projekta građani su pokazali veliko interesovanje, a prije oko mjesec dana su ih zvali iz OŠ “Sveti Sava” i zamolili ih da devastirane računare, odnosno veću količinu otpada, odlože u ovaj kontejner, a oni su im, kako ističe, rado izašli u susret.

“Mislim da je ovo što smo uradili dobar početak, ali nije dovoljno samo promovisati, održati radionicu, pozvati građane i poslije toga prepustiti građanima da se oni sjete da postoji tamo neki kontejner u koji se može odlagati e-otpad”, kazala je Zrnićeva.

Dodaje da je Lauš velika zajednica te da ima oko 20.000 stanovnika, ali, kako kaže, sigurna je da manje od jedan odsto stanovnika zna da postoji jedan takav kontejner.

Naime, navodi da je ovaj projekat bio samo dio šire studije na kojoj rade već nekoliko mjeseci, a to je Studija o sistemskom upravljanju čvrstim otpadom na Laušu.

Ovaj projekat je realizovan u okviru inovacijskog izazova “Čisto da se zna”, koji je podržao UNDP, a zajedničkim snagama su ga sproveli nevladina organizacija AREA i Udruženje građana “Zeleni Lauš”.

Nezavisne novine

Danas objavljeno

Planirana isključenja el.energije za 28. i 30.05.2022. godine

Zeljka

Pripreme za iduću godinu: Sportski klubovi se od 1. juna mogu prijaviti za dodjelu sredstava iz budžeta grada

M.

Obustava saobraćaja u Banjaluci zbog Moto-festa

M.

Ostavite komentar