Banja Luka: Banski dvor obasjan ljubičastom bojom u znak podrške prijevremeno rođenim bebama - BIGportal.ba
Banja Luka

Banja Luka: Banski dvor obasjan ljubičastom bojom u znak podrške prijevremeno rođenim bebama

Zgrada kultrunog centra Banski dvor večeras je obasjana ljubičastom svjetlosti u znak podrške prijevremeno rođenim bebama.

Danas se obilježava Svjetski dan prijevremeno rođenih beba sa idejom da se pažnja društva usmjeri na ozbiljne probleme prijevremeno rođenih beba i njihovih roditelja. Ljubičasta je zvanična boja Svjetskog dana prijevremeno rođenih beba, a pojedinci u znak podrške nose vrpce, a javne ustanove ili druge značajnijim građevinama su obasjane osvjetljenjem u toj boji.

Svake godine, oko 15 miliona djece se rodi prije termina od toga jedan milion ne preživi. Prijevremeni porođaj je značajan zdravstveni problem u cijelom svijetu zbog prateće smrtnosti, kratkotrajnih i dugotrajnih posljedica, kao i visokih troškova za zdravstveni sistem i društvo u cjelini. Liječenje prevremeno rođenih beba je zahtjevno, dugotrajno, povezano sa brojnim rizicima i predstavlja veliki izazov za zdravstvene profesionalce, a za roditelje i porodicu, to je neočekivani događaj, izvor velike traume i hroničnog stresa.

Foto: Davorin Reljić/Ustupljena fotografija
Autor: Srpskainfo

Danas objavljeno

Planirana isključenja električne energije za petak, 22.01.2021. godine

D

Stanivuković najavio objavljivanje svih računa koje plaća grad

M.

Planirana isključenja električne energije za četvrtak, 21.01.2021. godine

D

Ostavite komentar