12. Januara 2021.

Banane – užina prepuna dobrih vitamina i minerala

Big Portal

“Ali da li je ovo slatko, zasitno voće dobro i za mršanje? Na kraju krajeva, svi znamo da banane sadrže i šećer i ugljene hidrate. Međutim, ispostavilo se da su one i dalje sjajan izbor hrane i za one koji pokušavaju da smršaju”, kaže nutricionista Tamsin Jordan. Definitivno možete uključiti banane u svoju ishranu a da se ne brinete da ćete pokvariti svoj plan mršanja. Evo kako banane utiču na gubitak kilograma.

Kolika je hranjiva vrijednost banane?

Jedna mala, zrela banana ima oko 112 kalorija. Sastoji se od 0,85 grama proteina, 26,4 grama ugljenih hidrata, 2 grama vlakana i 0,3 grama masti. Takođe je bogata vitaminima i mineralima, poput kalija, fosfora, magnezija, vitamina C i folata.

Koje su zdravstvene koristi banane?

Banane su veoma hranjive i pomažu organizmu na različite načine. One su zaista pune kalija – oko 375 miligrama po banani.

“Ovaj mineral djeluje u saradnji s natrijem, kako bi kontrolisao ravnotežu tečnosti u tijelu”, kaže Jordan, koji dodaje da povećanje unosa kalija može pomoći snižavanju krvnog pritiska. Banane su, takođe, prepune vitamina C, koji pomaže imunološkom sistemu tijela.

“Pored toga, vitamin C neutrališe slobodne radikale, čime se smanjuje ćelijsko oštećenje, što pomaže odlaganju starenja kože”, kaže Jordan.

Magnezij je važan za prenos neravnih impulsa, kontrakciju srca i za regulisanje glukoze i insulina.

Vitamin C je dobar i za kožu, jer štiti ćelije od oksidativnog stresa, podržava proizvodnju kolagena i poboljšava hidrataciju kože. Ako volite zelene banane, vaša crijeva mogu itekako imati koristi od njih, jer sadrže rezistentan skrob.

Ako kojim slučajem ne volite da jedete banane, ali želite njihove benefite, uključite u upotrebu brašno od zelene banane. Prema istraživanju u časopisu Journal of Nutrients, one učesnice koje su konzumirale brašno od zelene banane gubile su kilograme.

Kako tačno banane utiču na gubitak kilograma?

“Postoji zabluda da voće koje sadrži ugljene hidrate nije idealno za mršanje”,  tvrdi Jordan.

Voće može biti odlična hrana za mršanje.

“Umjesto da se fokusirate na to da ne koristite uopšte ugljene hidrate u ishrani, a pokušavate da smršate, samo ih redukujte”, objašnjava Jordan.

“Iako konzumiranje banana neće direktno dovesti do gubitka kilograma – jer  ishrana nikada nije toliko jednostavna”, mogu vam pomoći u gubitku kilograma.

Sadržaj vlakana u banani omogućava sporo oslobađanje glukoze u krvi, što zauzvrat pomaže u kontroli apetita i čini da se duže osjećate sitim.

“Slatki ukus ovog voća zadovoljava žudnju za šećerom”, kaže Jordan.

Koje je najbolje doba dana za banane?

Jordan preporučuje svojim klijentima da konzumiraju banane ujutru jer tada djeluju efikasnije na sagorijevanje kalorija, ali dodaje i da su banane korisne u bilo koje doba dana.

(Ljepota&Zdravlje)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare