Balkanu prijeti novi talas izbjeglica - BIGportal.ba
Region Vijesti

Balkanu prijeti novi talas izbjeglica

Na balkanskoj ruti predstoji novi talas izbjeglica, pošto raste broj migranata, a situacija u smještajima je postala škakljiva, tvrdi bečki dnevnik “Esterajh”. U petak su austrijske vlasti u Koruškoj otkrile 11 izbjeglica, među njima tri žene i petoro djece, u jednom teretnom vagonu voza, koji je došao sa Balkana. U…

Na balkanskoj ruti predstoji novi talas izbjeglica, pošto raste broj migranata, a situacija u smještajima je postala škakljiva, tvrdi bečki dnevnik “Esterajh”.

U petak su austrijske vlasti u Koruškoj otkrile 11 izbjeglica, među njima tri žene i petoro djece, u jednom teretnom vagonu voza, koji je došao sa Balkana.

U prvih pet mjeseci je više od 8.800 izbjeglica došlo u BiH, što je za 50 odsto više nego u istom periodu prošle godine, navodi list, podsjećajući da je ukupno od prošle godine, prema UNHCR-u u tu zemlju izbjeglo skoro 33.000 ljudi.

Samo 1.764 osobe podnijele su zahtjev za azil u BiH, a za ostale ta zemlja je samo tranzitna stanica.

“Esterajh” ukazuje da migranti žele preko zelene granice u Hrvatsku, a tako i EU, te podsjeća da su samo u ovoj godini hrvatske vlasti uhvatile 7.200 migranata na granici, od čega je 90 odsto muškaraca u starosti između 20 i 25 godina.

List navodi i da su u Bosni, u prihvatnim centrima, stravični higijenski uslovi, zbog čega je UNHCR apelovao na uspostavljanje daljih smještaja.

Isto tako dnevnik ukazuje da je Austrija jedna od zemalja destinacije mnogim migrantima.

tanjug

Danas objavljeno

“Republika Srpska ne odustaje od toga da se neposredno bira član Predsjedništva BiH”

M.

U Skupštinu CG stigla inicijativa za smjenu Bečića

M.

Blinken: SAD će dati pisani odgovor Rusiji u vezi sa bezbjednošću

M.

Ostavite komentar