"Balkanskom rutom u Austriju došlo 8.000 miganata" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Balkanskom rutom u Austriju došlo 8.000 miganata”

Samo u ovoj godini je oko 8.000 izbjeglica došlo preko, i dalje otvorene balkanske rute, u Austriju, istakao je kancelar Sebastijan Kurc.

Kurc je objasnio da je jedna petina tih izbeglica došla iz Kabula.

“Naš stav je realan – integracija Avganistanaca je teška i zahteva mnogo energije koju ne možemo sebi priuštiti“, naglasio je on.
Kurc je poručio da Austrija podržava Italiju u naporima te zemlje u borbi protiv ilegalne migracije u pravcu Evrope.

Istovremeno je podvukao potrebu da se zatvore spoljne granice Evrope.

“I zemlje u kojima vladaju socijaldemokrate, kao što su Švedska i Danska, slede restriktivnu politiku imigracije. Nema više talasa izbeglica kao pre šest godina, ali moramo da razorimo model poslovanja krijumčara ljudi, zaustavimo ilegalnu migraciju na spoljnim granicama i vraćamo ih u zemlje porekla ili sigurne treće zemlje“, rekao je on.

Negirao je tvrdnje da Austrija nije solidarna, istakavši da je fokus Beča na podršci susedima Avganistana kojima stavlja na raspolaganje 20 miliona evra.

Što se odnosa sa Italijom tiče Kurc je podvukao da je ta zemlja jedan od najvažnijih suseda Austrije, sa kojom dobro sarađuje.

“Južni Tirol je uspešna priča za rešenje problema manjina u Evropi. Uveren sam da će i dalje postojati dobra saradnja sa vladom u Rimu po pitanju Južnog Tirola“, rekao je on.

Kada je reč o zaduživanju objasnio je da je Austrija protiv planova koji predviđaju masivno zaduživanje posle pandemije.

Danas objavljeno

“Nova normalnost” Kine: Amerika sumnja

M.

Šmit nametnuo izborni zakon BiH

M.

Novak lako do titule u Tel Avivu

Zeljka

Ostavite komentar