"Balkanski šengen bez Kosova besmislen" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Balkanski šengen bez Kosova besmislen”

Bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj usmatra da je Balkanski šengen bez Kosova besmislen i da nema logike da albanska država to prihvati.

“Mislim da nije dobro da albanska država sedi za stolom sa dvojicom kosovskih suseda, a da Kosovo nije tamo, u ovom slučaju Severnom Makedonijom i Srbijom”, kaže Haradinaj, a prenosi KosovoOnline.

“Kosovo nije tu iz razloga što nije bilateralnog karaktera. Kada bi Albanija razvila bilo kakve bilateralne odnose, to bi se moglo opravdati. Interes Kosova treba da se oseća svaki put, ali kada se tiče nečega više od bilateralnog, multilateralnog, a Kosovo nije tu, onda to nema logike da albanska država prihvati. Znate da Srbija bojkotuje mnoge regionalne sastanke kada njima prisustvuje Kosovo”, kazao je Haradinaj.

On navodi da Albanija ne bi trebalo da učestvuje u toj, ali i drugim kampanjama protiv Kosova koje vodi Srbija ne čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

“Mi dobijamo na težini kada su akcije na relaciji Priština-Tirana, Kosovo-Albanija sinhronizovane. Ako Albanija sinhrono razgovara sa Kosovom, ona je onda jača. Kao i Priština. Obe države slabe kada delujemo odvojeno. Zbog toga sam rekao da to nije u redu. To nije samo greška za Kosovo, to je greška i za snagu Albanije”, zaključuje Haradinaj u intervjuu za RTV Ora.

Podsećamo, krajem prošle nedelje u Novom Sadu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev dogovorili su zajedničku deklaraciju koja će se zasnivati na sprovođenju četiri ključne slobode EU na Zapadnom Balkanu: Slobodan protok robe, kapitala, usluga i ljudi.

Izvor: Kosovo online

Danas objavljeno

U Sloveniji novi crni rekord

M.

Dodik: Zahvalnost Vučiću i Erdoganu na zalaganju za poštovanjem Dejtonskog sporazuma

M.

Svete arhijerejske liturgije u hramovima; Širom Srpske plivanje za Časni krst

M.

Ostavite komentar