Balkan Bordelo - najbolja predstava Nišvil džez-teatra - BIGportal.ba
Ex Yu

Balkan Bordelo – najbolja predstava Nišvil džez-teatra

U Nišu je završen festival džez teatar, svojevrsna uvertira za Nišvil – najveći džez-festival u Evropi.

U takmičarskom delu odigrano je osam predstava, a žiri ocenio da su džez-teatar obeležili izuzetni komadi i vrhunske kreacije osvedočenih umetnika.

Za najbolju predstavu proglašen je komad Njujorškog pozorišta La mama Balkan bordelo, rađen u saradnji sa Ateljeom 212 i organizacijom Kendra multimedija iz Prištine. Bazira se na Eshilovoj trilogiji Orestija, ali govori o aktuelnim dešavanjima na Balkanu.

„Baš smo se složili da smo napravili ne samo nešto što je veza na Balkanu, već nešto što je postala transkontinentalna veza, a i svetska jer sada u ekipi imamo i Italijane i Francuze”, rekao je glumac Svetozar Cvetković.

Ocenjeno je da je muzika najbolje upotrebljena u komadu Crnilo remiks u izvođenju Omladinskog kulturnog centra iz Skoplja. Oni dramski klasik, predstavljaju u hip-hop izvođenju.

„To se desilo da mlada publika prihvata to. To je način na koji mlađa publika komunicira u 21. veku i nije dosadno da gleda jednu klasičnu predstavu”, istakla je glumica Sanja Arsovska.

Sve predstave bile su na otvorenom i besplatne. To je festivalu dalo ambijentalnu atmosferu.

„Mislim da je ovaj festival poseban. Sjajno je to što se predstave igraju u Trvđavi ili pored reke, u amfiteatru ili u šumi”, kaže predsednica žirija Žozelin Puk.

„Ove godine ovih osam predstava je obeležilo neko prenošenje znanja na temu oko koje smo se okupili, a to je čežnja za utopijom”, zaključila je umetnička direktorka Festivala Maja Mitić.

Nišvil džez teatar održava se šest godina, kao uvod u najveći džez festival u jugostočnoj Evropi od 11. do 14. avgusta.

RTSmagazin.

Danas objavljeno

Nikolija se našla na meti kritika fanova

V.R.

Lepa Brena odbila Bekamove: Ona i Boba nisu željeli da im prodaju svoju vilu u Majamiju

V.R.

Šta je Jovana žestoko zamjerila svekrvi

V.R.

Ostavite komentar