27. Juna 2020.

“Balavi” i “Svjetski pauk”: Top 5 vladara sa najluđim nadimcima

Big Portal

1. Luj “Svetski pauk”: Kralj Francuske

Nazivali su ga “opreznim” ili “lukavim”, međutim, bio je poznat i pod nadimkom “Svetski pauk”.

Luj XI je svoj nadimak zaradio, naravno, zbog toga što je non-stop nešto spletkario i pleo mreže po čitavoj Evropi. Kao prestolonaslednik Francuske, podigao je vojsku protiv svog oca Karla VII “Pobednika”, i oženio devojčicu od 12 godina.

Ipak, njegova vešta diplomatija okončala je 116 godina rata sa Englezima i naveo Švajcarce da poraze Burgundiju, a ostatak vladavine je proveo poboljšavajući francusku ekonomiju, družeći se sa astrolozima i šunjajući se kojekuda. Pojavljuje se u delima Valtera Skota, Viktora Igoa i Šekspira.

2. Ivajlo “Kupusar”: Bugarski car

Bugarska 13. veka bila je veoma teško mesto za život. Pored uobičajenih srednjovekovnih muka (bolesti, gladi itd), Bugari su se morali da se bore i sa mongolima.

Ivajlo je sanjao o tome da spasi svoju zemlju, a 1277. okupio je seljačku vojsku i usput isprovocirao beskorisne plemiće. Nadimak “Kupusar” su mu posprdno nametnuli bogataši, ali ih je Ivajlo ućutkao kada je u toku seljačke bune ubio cara i oženio se njegovom suprugom.

Celu jednu godinu, Ivajlo “Kupusar” je carevao Bugarskom. Jedan član loze prethodnog vladara se vratio u Bugarsku i preoteo mu presto, ali je Ivajlo ostao upamćen kao jedan od najvećih vođa seljačkih buna u srednjem veku.

3. Olaf “Zalogajčić”: Kralj Ostrva

Vikinzi su imali “poseban talenat” za smišljanje nadimaka. Kao kralj ostrva sredinom 12. veka, Olaf je vladao Hebridima i ostrvom Man. Malo je zakasnio kada je zlatno doba Vikinga u pitanju, a nadimak je dobio zbog toga što je bio ogroman. Osim “Zalogajčića”, zvali su ga još i “Hleb i maslac”.

Sve u svemu, unosio je strahotu gde god bi se pojavio, a najpoznatiji je po tome što je imao moćnu flotu i harem (da, harem).

4. Lugaid “Kučkin sin”: Visoki kralj Irske

Da kažemo prvo ovo – Visoki kraljevi Irske su vladali brdima Tare, i tvrdili da imaju pravo na čitavo područje. Međutim, o njima se ne zna puno, ponajviše zato što je teško razlučiti istinu od mitova kojima su se služili da učvrste tron.

Lugaid je došao na irski presto (tj. presto Tare) negde oko 200. godine nove ere. Nadimak je dobio, verovali ili ne, tako što je sisao mleko lovačke kuje svoga očuha, koji ni sam nije imao bolji nadimak (zvali su ga “Golotinja”).

Ne zna se mnogo o njemu, a i ono što se zna, pitanje je koliko je pouzdano. Međutim, najverovatnije je Lugaid skončao tako što ga je, posle mnogih previranja oko trona, upravo očuh ugrizao za obraz i tako mu preneo neku zaraznu bolest. Nakon nekoliko dana, Lugaid je, navodno, preminuo.

5. Alfonso “Balavac”: Kralj Leona i Galicije

Alfonso IX, koji je 1188. postao kralj španskih teritorija Leona i Galicije, zaradio je nadimak “El Baboso” – “Balavac”, zbog toga što je stalno pljuvao kada se razbesni. Da budemo potpuno fer prema njemu, imao je često i razloga da bude besan.

Leon je bio zarobljen između moćnog carstva Kastilje i Mavara, a Alfonso je veći deo svoje vladavine proveo boreći se i sa jednima i sa drugima (pljujući usput).

Dva puta se ženio svojim rođakama – prvi put Terezom od Portugala, ali je taj brak papin izaslanik poništio zbog incesta. Drugi put se oženio Berengarijom od Kastilje, a onda je papa lično intervenisao. Alfonso se nije mnogo potresao, samo se vratio Terezi.

Da ne bude sve tako crno, Alfonso je takođe osnovao prvi španski univerzitet u Salamanci i sazvao jedan od prvih parlamenata Evrope. Pored toga, njegov sin Ferdinand popeo se na tron kao kralj Kastilije i Leona, i tako je utro put ujedinjenoj Španiji.

Adeffonsus, king of Galicia and Leon (detail).jpg


By Unknown author – Tumbo A. Cathedral of Santiago of Compostela, Public Domain, Link

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare