Bakir Izetbegović odbacuje zahtjeve Republike Srpske - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Bakir Izetbegović odbacuje zahtjeve Republike Srpske

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović je rekao je da politički zvaničnici iz Republike Srpske, predvođeni Miloradom Dodikom, već 15 godina izazivaju krize u BiH, te da se taj trend pojačava.

On je to izjavio komentarišući posljednju najavu blokade rada institucija.

–Oni smatraju da iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao sa švedskog stola, imaju pravo uzimati ono što im odgovara, a odbacivati ono što im se ne sviđa. I mi bismo rado izabrali zemlju bez entitetskih podjela, parlamentarne procedure bez entitetskog glasanja, imenovanja bez pariteta koji su redovno na štetu najbrojnijeg naroda, ali Dejtonski mirovni sporazum je prihvaćen i potpisan takav kakav je. I primjenjivaće se u cjelini. Ustavni sud sa nezavisnim i profesionalnim stranim sudijama je neophodan ovoj zemlji i nikakvi ultimatumi niti blokade nas neće natjerati da se odreknemo tog mehanizma – rekao je Izetbegović za Faktor.

Istovremeno zvaničnici iz Srpske tvrde da su strane sudije u Ustavnom sudu BiH pristrasne, odnosno da su “uvijek uz Bošnjake”. Te tvrdnje su, ocjenjuje Izetbegović, besmislica.

–Pogledajte samo trenutni saziv inostranih sudija u Ustavnom sudu BiH – Italijan, Moldavac i Makedonka. Po kojem osnovu bi bili pristrasni, naročito u korist bošnjačke, odnosno muslimanske strane, kako nas naziva Milorad Dodik? To su sudije profesionalci, referentni i stručni ljudi koji mogu biti pristrasni samo u korist Ustava BiH i vladavine zakona u ovoj zemlji – izjavio je Izetbegović.

Što se tiče donošenja novog zakona o Ustavnom sudu BiH i odlazak stranih sudija, on kaže da je to u ovom trenutku potpuno neprihvatljivo, a pitanje je da li će ikada biti prihvatljivo.

“To je naprosto ustavna kategorija, kao recimo entitetsko glasanje. Možemo se jednoga dana, nekad u daljoj budućnosti, eventualno dogovoriti da ovo dvoje riješimo u paketu”, istakao je predsjednik SDA.

Ovakvom politikom zvaničnika iz Srpska se, pojašnjava Izetbegović, nanosi već dugo šteta svim građanima BiH, ali ta šteta, dodaje, mnogo teže pada stanovnicima RS.

–Federacija je ekonomski jača, sam Kanton Sarajevo ima jaču ekonomiju od RS, plate i penzije su nešto više, dug po glavi stanovnika je bitno niži, skoro 90 odsto stranih investicija i turista dolazi u ovaj entitet. Politika koju pokušava da vodi rukovodstvo RS kontantno nanosi štetu i patnju građanima ovog entiteta – zaključuje Izetbegović.

(BN/Faktor)

Danas objavljeno

Kalifornija: Nakon poplava moguća istorijska kiša

M.

Ukrajina iznijela nove zahtjeve Rusiji: “Cirkus”

M.

Sudija donio odluku o braći “Jojke”: Osumnjičeni za teško ubistvo porodice Đokić

M.

Ostavite komentar