Bakina kuhinja: Punjeni cvijet sa makom i suvim grožđem - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Bakina kuhinja: Punjeni cvijet sa makom i suvim grožđem

Ovo mirišljavo pecivo sa makom svi obožavaju.

Potrebno je: 200 ml mleka 1 jaje 1 žumance 10 g kvasca 2 kašike maslinovog ulja 1 kašičicu šećera korica limuna malo soli 350-400 gr brašna

Nadev: 200 gr maka 100 gr suvog groždja šećera po želji

Priprema: U mlako mleko izmrviti kvasac i dodati šećer. Kad zapeni dodati jaje, koricu limuna i ulje a zatim dodavati brašno i zamesiti srednje tvrdo testo. Pokriti da testo odmori. Mak samleti dodati malo mleka i šećera po želji. Suvo grožđe potopiti u rum. Naraslo testo istresti na sto pa ga premesiti malo i pokriti da odmori 5 min. U mak mleven (ja sam mlela u mašini za kafu sa malo šećera) dodati oceđeno suvo grožđe. Dodati oko 100 ml provrelog mleka i izjednačiti. Testo razviti u krug, pa iseći na osmine. Na svaku osminu staviti punu kašiku maka pa pritisnuti rukom. Ostatak staviti na sredinu. Savijati svaku osmenu prema sredinu i formirati cvet kao u Videu. Ostaviti da odmori pokriveno 15 min pa premazati žumancetom u koji ste dodali malo ulja. Posuti bademovim ljuspicama po želji. Peći na 180 stepeni C oko 40 min. Prečnik pleha je 22 cm.

Danas objavljeno

Domaća pogača mekana kao sunđer

Zeljka

Injekcije botoksa – lijek za migrenu?

Zeljka

Fauči: “Moramo da budemo oprezni”; Omikron je zarazniji

Zeljka

Ostavite komentar