31. Januara 2022.

Bakalar: Opšti izbori će biti održani u oktobru

Big Portal
  • Nema ustavnih i zakonskih smetnji za organizaciju opštih izbora i sprovođenje izbornih rezultata nakon izbora ove godine. Mi nemamo pretjerane potrebe da zauzimamo stav za organizaciju izbora, jer je vrlo jasno i precizno definisana zakonom i izbora mora biti – rekao je Bakalar nakon propalih pregovora o izmjenama Izbornog zakona u Neumu.

Bakalar je pojasnio da su izbori po zakonu u izbornoj godini i da se organizuju u oktobru, te da se moraju raspisati najkasnije 150 dana prije dana izbora.

  • Po tom aspektu mi ćemo postupati u skladu sa zakonom. Ako dođe do izmjena Izbornog zakona kojim će se ti rokovi i termini preinačiti, onda može biti izmjena. Pošto je očito da nema govora o tome, mi ćemo postupati po Zakonu koji je na snazi -poručio je Bakalar.

Osvrćući se na budžetska sredstva koja su neophodna za održavanje izbora, Bakalar je otkrio da CIK i dalje nema nikakav odgovor od Ministarstva finansija u Savjetu ministara.

  • Mi smo poslali korigovani operativni i dinamički plan gdje smo tražili iste iznose sredstava uz određenu tehničku korekciju samog zahtjeva i još uvijek čekamo odgovor, odobrenje ili neodobrenje Ministarstva finansija da nam se sa programa posebne namjene kroz odluku o privremenom finansiranju odobre sredstva i za organizaciju izbor – naglasio je Bakalar.

On je istakao da će se CIK prilagoditi onome što dobiju u odgovoru.

Bakalar je podsjetio da CIK traži četvrtinu sredstava u odnosu na budžet od 2020. godine.

  • Za prvi kvartal za organizaciju izbora iznosila bi sredstva od milion i pedeset četiri i po hiljade maraka, a ukupno je u 2020. godinu za izbore odobreno 4.227. 000 maraka.Kroz tu odluku o privremenom finansiranju mi tumačimo da možemo dobiti, ako nam Ministarstvo odobri, četvrtinu tih sredstava -rekao je Bakalar.

On je napomenuo da su i predstavnici međunarodne zajednice i njihovi pravni timovi istog mišljenja i da su poslali dopis prema predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji i ministru finansija Vjekoslavu Bevandi.

  • Traže da se odobri naš korigovani dinamički plan. Kako će ministarstvo odgovoriti na taj dopis, još uvijek ne znamo – naglasio je Bakalar.

Na pitanje šta će se desiti ukoliko ta sredstva ne budu odobrena, Bakalar je odgovorio da se onda mora čekati usvajanje budžeta.

  • Vrlo jasno je da se izbori finansiraju iz budžeta institucija BiH. Ovo bi bilo samo krpljenje, jer kroz ovu četvrtinu sredstava mi bismo mogli da sprovedemo dio aktivnosti u prvom kvartalu, ali bismo mogli nesmetano da sklapamo neke ugovore po pitanju javnih nabavki koristeći ta sredstva. Čekamo odgovor resornog ministarstva pa ćemo vidjeti – kaže Bakalar.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare