Bajerova spirala opasna po zdravlje? Slučaj završio pred sudom - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Bajerova spirala opasna po zdravlje? Slučaj završio pred sudom

Pilule protiv začeća sadrže sporne hormone, a to i košta. Spirala je bolja, pogotovo ona nemačkog Bajera, mislile su mnoge Brazilke. Ali spirala Essure im je narušila zdravlje. Sad je slučaj pred sudom.

Monika je bila jedna od brojnih Brazilki koje su se odlučile za spiralu radi zaštite od neželjene trudnoće, i to onu uglednog nemačkog proizvođača Bajera. Razlog je bio jasan: već je imala četvero dece, peto bi ipak bilo previše. Pilule su zapravo skupe jer treba da se uzimaju redovno, spirala se u njenom slučaju činila idealnim izborom. Osim toga, spirale se inače moraju menjati svakih nekoliko godina, što je vrlo neprijatan postupak. Ali ova nemačka, spirala Essure može ostati ugrađena neograničeno vreme.

Ovaj proizvod koncerna Bajer i izgleda kao visoka tehnologija: tanušna oprugica dugačka oko četiri centimetra napravljena od legure nikla i titanijuma, inoks čelika, PET vlakana, platine, srebra i cinka. Ta spirala nije u paleti preparata brazilskog državnog zdravstvenog osiguranja SUS, ali su ju nabavile neke savezne države Brazila i stavile na raspolaganje tamošnjim javnim zdravstvenim institucijama.

“Pa šta mi je odjednom?”

Monika je svoju spiralu tako dobila 2015. u bolnici u Sao Paulu: samo nameštanje spirale u kanale jajnika je prošlo jednostavno jer nije potrebna nikakva operacija. Bila je uverena kako je sve rešeno na najbolji mogući način – i zapravo prve tegobe uopšte nije povezala sa spiralom koju nosi u sebi.

Jer jedva koji mesec nakon toga su počele da je muče glavobolje. Bolove je osećala i u kukovima, donjem delu leđa i u nogama. Ne samo to, očigledno se nešto počelo događati i s njenim hormonima: čudila se što joj ispada toliko kose, odakle joj mrlje na koži… Naravno da je već i zbog toga došla depresija.

Još uvek je tek sumnjala, ali kad je dve godine kasnije, 2017. čula da brazilska služba za lekove “proverava” dozvolu za upotrebu ove spirale Bajera, postalo joj je sve jasno. “Otkrila sam da je ta naprava moje telo otrovala niklom i da se moje teškoće mogu rešiti samo hirurškim odstranjivanjem čitave materice”, kaže Monika.

Mnoštvo pratilaca u ovoj nesreći

Bilo joj je jasno da mora nešto da učini tako da se već iste godine podvrgla operaciji, ali nije mogla da shvati šta joj se dogodilo: “Ja samo nisam htela više da rađam, ali pre nego što sam se okrenula, upala sam u najveću nesreću mog života.” Još i danas, sad su joj 43 godine, pati od hroničnih bolova.

Čim je saznala da njena država opet “proverava” tu spiralu, sela je za kompjuter i počela da istražuje: u SAD-u je tada već bilo na hiljade žalbi žena koje trpe posledice od te spirale. Otvorila je vlastitu web-stranicu i pozvala Brazilke koje su doživele sličnu sudbinu da joj se jave.

Javilo joj se mnoštvo nesrećnih žena s tegobama svih vrsta: tu je bilo i povreda materice i kanala jajnika, unutrašnjih krvarenja, bilo je spirala koje sus kliznule na drugo mesto, a i trudnoća nastalih van maternice. Onda su tu bile i alergijske reakcije, slabost i nesvestica i teške psihičke tegobe, sve do suicidalnih misli.

Na sud – i to u Njemačkoj

U Sjedinjenim Američkim Državama je ova Bajerova spirala bila osobito popularna pa je tako i američkom uredu za nadzor lijekova FDA stiglo gotovo 64.000 žalbi na teške popratne pojave i komplikacije. Na popratnom listiću spirale u Brazilu je pisalo kako su komplikacije “moguće” u 0,05% slučajeva – realnost je izgledala posve drugačije. Kao što je to u SAD-u moguće, podignuta je kolektivna tužba i tamo je Bajer već platio milijarde za odštetu oko 90% od gotovo 39.000 nesretnica koje su tužile njemačkog proizvođača.

Monica je okupila 334 Brazilijanki s kojima je podigla tužbu. Znale su da pred sudom u Brazilu to nema mnogo smisla: čak i ako slučaj dobije sudac koji neće imati obzira prema moćnom njemačkom koncernu – i njegovim utjecajnim prijateljima u samom Brazilu, sve će to potrajati godinama. Zato su se obratili odvjetničkom društvu PGMBM koje ima međunarodne kontakte, jer su tužbu podigli pred sudom gdje je i smještena centrala Bajera, u Leverkuzenu u Nemačkoj.

Je li naše zdravlje manje vredno?

To nije uobičajeno jer međunarodni koncerni obično funkcionipu preko lokalnih, relativno nezavisnih filijala – ali je moguće. Traže istu odštetu kakvu su dobile oštećene žene u SAD-u: zašto bi zdravlje jedne Amerikanke Bajeru bilo vrednije od zdravlja Brazilke? Ukupno je tu reč o oko 30 miliona evra odštete koju žrtve iz Brazila traže od Bajera.

Ured PGMBM je dobro pripremio materijale za svog nemačkog partnera, advokatsku kancelariju Manera Spangenbergera: utvrdio je kako je u čitavom Brazilu oko 8.000 žena koje su dobile spiralu Essure – i tih 334 slučaja teških posledica definitivno svedoči kako Bajer nije stvorio proizvod koji bi bio siguran. Zapravo je u samoj Nemačkoj jedva bilo žena koje su želele tu spiralu – tamo su ionako pilule daleko popularnije.

Bajer “proverava”

Nemački advokat je poslao pismo Bajeru u kom se traži suočavanje i eventualna ponuda da se slučaj završi i bez suda. Odgovora nije bilo sve do poslednjeg dana roka koji im je Spangenberger odredio, 6. avgusta, kad prima pismo u kojem stoji da će Bajer “proveriti činjenično stanje” i opet se javiti u “razumnom roku.” Zvuči kao muljanje, ali nemački advokat poznaje rečnik pravnih odeljenja nemačkih koncerna: mnogo znači da nisu napisali kako ih se to ne tiče nego je to stvar filijale u Brazilu. To znači da barem razmišljaju jesu li spremni da izađu pred nemački sud.

Međutim, za preveliki optimizam nema mesta: Bajer doduše izražava “veliko saosećanje za sve koji su imali zdravstvene probleme tokom upotrebe nekog našeg proizvoda, nezavisno od uzroka”, ali je i dalje uveren u sigurnost i delotvornost spirale Essure “koja je potvrđena opsežnim istraživanjima Bajera i nezavisnih medicinskih istraživača uz učešće preko 270.000 žena u protekle dve decenije”.

Ipak, u Bajeru očigledno nisu baš toliko sigurni: spirala Essure je povučena iz prodaje i više se nigde ne koristi. Kako nemački koncern tvrdi; tek zbog “slabe potražnje”. Ali još hiljade žena svuda u svetu tu spiralu još ima u sebi.

Danas objavljeno

Mafini sa tikvicama i začinskim biljem

Zeljka

Zašto zijevamo kad drugi zijevaju

Zeljka

Kako se pravilno zamrzavaju borovnice?

Zeljka

Ostavite komentar