28. Jula 2022.

Đinping upozorio Amerikance da se “ne igraju vatrom” u vezi sa Tajvanom

Big Portal

Ovo je peti telefonski razgovor lidera dve nacije, a kineski predsednik Si Đinping rekao je američkom predsedniku Bajdenu da je njegova politika na Tajvanu opasna i da će se na kraju vratiti Vašingtonu kao bumerang.

“Onaj ko se igra vatrom sigurno će se izgoreti”, rekao je Si Bajdenu, prenela je kineska televizija CCTV u četvrtak.

“Šefovi država imali su detaljnu komunikaciju i razmenu mišljenja o odnosima Kine i SAD i pitanjima od zajedničkog interesa”, izvestila je CCTV. Telefonski razgovor je navodno trajao 2,5 sata i obuhvatao je teme od Tajvana do tekućih trgovinskih sporova između dve najveće svetske ekonomije.

Sve o ratu u Ukrajini iz minuta u minut pratite ovde.

Najnoviji spor Vašingtona i Pekinga tiče se moguće posete predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi Tajvanu, ostrvu koje dobija neformalnu odbrambenu podršku od SAD, a koje Kina smatra delom svoje teritorije.

Peking je saopštio da će eventualnu posetu Pelosi smatrati kao provokaciju i najavio „snažan odgovor“.
Pelosi bi bila najviši američki zvaničnik koji je posetio Tajvan otkako je republikanac Njut Gingrič posetio to ostrvo 1997. Godine, kada je bio predsednik Predstavničkog doma Kongresa SAD, prenosi V92.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđian rekao je ranije novinarima da je kineska strana jasno naznačila SAD u više navrata da se snažno protivi poseti Pelosi Tajvanu.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare