Bajden: Svijet je na prekretnici - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Bajden: Svijet je na prekretnici

Predsjednik SAD Džozef Bajden je u obraćanju pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija poručio da je svijet na prekretnici i da se mora brzo raditi na rješavanju nagomilanih problema pandemije, klimatskih promjena i kršenja ljudskih prava.

Bajden nije direktno pomenuo Kinu, međutim, potvrdio je da postoji zabrinutost zbog povećanih tenzija između dvije nacije i naglasio da “SAD ne žele novi hladni rat”, prenio je AP.

Kada je riječ o klimatskim promjenama, Bajden je u Njujorku rekao da će raditi na tome da Kongres udvostruči pomoć zemljama u razvoju kako bi se izborile s klimatskim izazovima, prenio je Rojters.

“U aprilu saopštio sam da će SAD udvostručiti finansijska sredstva kako bi pomogle zemljama u razvoju koje se bore s klimatskom krizom. Danas ponosno mogu da kažem da ćemo raditi sa Kongresom da udvostručimo taj iznos još jednom, čime bi SAD postale svjetski lider u finansiranju u oblasti klime”, dodao je Bajden.

Najavio eru “neumorne diplomatije”
Bajden je najavio u obraćanju Generalnoj skupštini UN eru “neumorne diplomatije” i branio haotično povlačenje Amerike iz Avganistana.

On je rekao da je to bio neophodan zaokret u američkoj politici da bi se fokus premjestio na globalni izazov antidemokratskih sistema, pandemiju kovid 19 i klimatske promjene.

“Okončali smo 20 godina sukoba u Avganistanu i dok zatvaramo ovu eru neumornog rata, otvaramo novu – neumorne diplomatije”, naglasio je predsjednik SAD u svom prvom obraćanju ovom tijelu UN od kada je stupio na dužnost.

Bajden je obećao da će braniti vitalne nacionalne interese SAD, ali je napomenuo da “misija mora biti jasna i ostvariva” i da američka vojska “ne smije da se koristi kao odgovor na svaki problem koji vidimo u svijetu”.

Danas objavljeno

Zapadni Balkan: Najniže penzije u BiH i Srbiji

M.

Patrijarh Porfirije: Dolazak u Republiku Srpsku je veliki blagoslov

M.

Turska protjeruje deset ambasadora: Na “udaru” i izaslanici Amerike, Njemačke i Francuske

M.

Ostavite komentar